Stationsstraat-1
Aan het begin

 

De foto hierboven is in 1941 verstuurd. Dus zo zal de stationsstraat er in die tijd wel bij gelegen hebben. Die van hieronder zal ongeveer tien jaar later genomen zijn. We moeten rekening houden met het oprukkende verkeer. Al voor de kantoorboekhandel van Balkema worden we geaarschuwd voor de gevaarlijke kruising met Boddeveld. Ook garage Vlieghuis speelt hier op in. Er staat het gemotoriseerd deel van het dorp twee benzinepompen ter beschikking.

(2006-03) We hebben Mans Balkema, alias Mans Kwak, nog niet zoveel zien optreden op deze site. 
Dat is toch wel een beetje verwonderlijk want hij liep in ons dorp toch vaak voor de muziek uit...


Uit de serie "Bewogen beeld uit Gieten"
Aflevering 2: 1966 - Boekhandel Balkema


Korte inhoud: U zult zien dat het filmpje start met de winkel van Mans Balkema. Het duurt maar even en we staan er al binnen. Een klant wil een brief schrijven en heeft een schrijfblok nodig. Die liggen er volop in de vakken. Dan komt de baas zelf in beeld. Want Balkema was meer dan een kantoorboekhandel, het was ook een handelsdrukkerij. We zien hier hoe Balkema de letters zet. Moeder de vrouw met fikkie op haar arm komt ook even gedag zetten. Dan zijn we getuige van het ambachtelijke werk aan de drukpers. Hoewel de film nog geen geur uitzendt, is het toch niet zo moeilijk om hier 'in de geest' een passende geur op te roepen.

 

(2016-04) Alie Zwinderman neemt ons mee terug in de oude tijd van de Stationsstraat. Allereerst komt zij met een foto, waarvan ze zegt dat haar opa meent dat dit in 1923 de eerste auto in Gieten was. Gert Poelman meent te zien dat het kenteken D950 is. En in het register van oude Drentse kentekens is dan te lezen dat de eigenaar dhr Roelof Vlieghuis uit Borger was. Huh? Vlieghuis? Nu was er in Borger een rijwielhandelaar die Roelof Vlieghuis heette. Zijn vader heette Jan, dus niet onmogelijk is dat 'onze' Jan Vlieghuis daar naar vernoemd is.

Maar Alie had ook nog een foto van het pand ernaast. Het pand dat door Alie's opa en oma Hoven in 1920 is gebouwd. Ik weet niet anders dan dat Hendrik Zwinderman daar zijn 'elektriek' bedrijf had. Maar Alie's oma had er een schoenenzaak in.  Martha Hoven is er in 1921 geboren en speelde daar met haar buurjongens Jan Vlieghuis, Jan Meertens en Roelof Klingenberg.  Later hebben ook meubelmaker De Vries en bakker Boonstra er nog een winkel in gehad. En nog weer later konden we daar in ons dorp ook gewoon pizza's eten.

De onderstaande foto is uit het midden van de jaren zestig. Piet Leever had een uithangbord van Wala CORSETS en BEHA's aan de muur hangen. Op het gebied van de manufacturen moest hij een geduchte concurrentiestrijd voeren met Wagenaar uit de Schoolstraat en natuurlijk met Hemmo Por uit de Ambachtstraat. Na de 'shake-out' is Leever zich alleen op de woninginrichting gaan toeleggen.

We blijven de toenemende motorisering in de Stationsstraat volgen. Het is druk met auto's! De Mercedes die er staat heeft als kenteken: MF-70-36 en de Volkswagen Kever VK-19-83. Van wie zouden die zijn? Achter de boerderij van Zwiers zien we nog een mooie ouwe Opel staan.

Hendrik Jan van Ewijk herinnert ons eraan dat de Stationsstraat een brandbare straat is. Is nog niet zolang geleden Udema helemaal opgefikt, ook de winkels van Leever, timmerman-doe-het-zelf Meertens, en het oude cafe van Veninga vatten op een mooie zomerse middag in 1980 vlam. Het is de plaats waar nu het complex is gebouwd waar onder meer de fotohandel is gevestigd.

Maar het kan er natuurlijk ook wel heel rustig zijn. Naast dat Vlieghuis oog had voor de autobezitters, bleef hij ook het fietsend volksdeel bedienen. De gehele etalage staat nog vol fietsen. In die zin was Vlieghuis een geduchte concurrent van Roel Ottens uit de Spekstoep. Want ook Ottens verkocht benzine en had de etalage vol staan met nieuwe fietsen. Aan de rechterkant zien we de winkel van bakker Glastra.

(2022-10)  Het was Gert Poelman die met een nieuwe foto van de benizinepomp van Vlieghuis kwam. Nieuw in meerdere betekenissen van het woord. De foto is nieuw in de zin dat die hier nog niet op de site stond, maar ook nieuw omdat de foto nog van relatief recente datum is. Hij komt uit 2008. Toch druipt de geschiedenis ervan af. De benzinepomp is verdwenen, de huizen zijn verdwenen en ook de auto's van Noordvlees die bij Vlieghuis kwamen aftanken zien we niet meer in ons dorpsbeeld. Het bedrijf is in 2020 failliet gegaan.


(2007-12) Helemaal aan het begin van de Stationsstraat, waar nu de parkeerplaats is aan Boddeveld, was vroeger de smederij van Kamps gevestigd.

 

Van Jan Scheltens uit Ede kregen we de volgende foto van de smederij van Kamps opgestuurd Deze is dus duidelijk later dan die van hierboven. Want we zien dat er aan de linkerkant van het huis een kleine uitbouw gekomen is

 

 

Op onderstaande  foto zien we smid Jan Kamps bij zijn werkplaats klaar staan om een paard te beslaan. In zijn linker hand heeft hij een hoefijze, in zijn rechterhand de hamer en tussen zijn benen het been van het paard. Op de voorgrond Geert en Hendrik Kamps. Geert was één van de slachtoffers van 'het grote auto-ongeluk van 1931'

(2020-09)  Naar aanleiding van een verzoek van Luuk Vredeveld om gegevens over Gieter smeden na trekken hadden we een bericht geplaatst op Facebook. Martje Hogenesch stuurde uit de collectie van de Historisch Vereniging een mooie tekening van Jan Hendriks uit 1942 van de smederij van Kamps. Gezien vanuit Boddeveld richting Asserstraat.

Net als Vlieghuis met de verkoop van benzine concurrentie van Ottens, zo had Kamps ook concurrentie van andere dorpssmeden. Ik weet niet of in die tijd Hennie Dijkhuizen ook al actief was. Maar we kenden in ieder geval ook Ottens uit de Spekstoep en Jansen/Rubingh uit Bonnen. En dan hadden we natuurlijk ook nog Huizingh in Achter 't Hout.


De smederij van Ottens in de Spekstoep (1915)

 


De smederij van Jansen in Bonnen (1931)
In 1937 nam Hendrik Rubingh de smederij over.


(2021-02) Tinenke Mulder had in haar collectie ook nog een winterse foto van de Stationsstraat. We weten niet uit welk jaar deze foto is.


(2021-02) Ook Petra Booms werd geinspireerd door de paar uren sneeuw die we vorige maand in Gieten hadden. Zij wist een paar mooie winterse kleurenfoto's van de Stationsstraat op te snorren. Het zijn foto's uit januari 1984


We konden in Gieten toen onze pinda's nog gewoon bij de Spar kopen.


Rooie Tinus gaat ook onder winterse omstandigheden door met zijn werk...


Tenslotte nog een foto van de winkel van Petra's vader Leffert Bos

 

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":