Stationstraat - 3 Er bestaat een site die zich specialiseert in stations van Nederland: www.stationsweb.nl Op deze site treffen we ook nog een aantal foto's van het oude station van Gieten aan. Op de vorige pagina van het station komen deze nog niet voor. Maar ze mogen op deze site natuurlijk ook niet ontbreken.
Het station had een eigen oprit vanaf de stationsstraat. Deze bomen staan er nog steeds, want was ook de oprit naar de worstenwinkel van Udema. Bovenstaande foto moet dateren uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Zo te zien had ons station toen al een kiss-and-ride plaats.
De foto hierboven hebben de specialisten gedateerd op 1910. Ik zie daarvoor geen aanwijzingen, maar het ziet er wel mooi uit.
Echt druk was het er niet op het station. Ook toen bestond reizen per trein kennelijk al uit veel en lang wachten... (2006-10) Van Jan Karstens ontvingen we onderstaande foto: (2015-10) We beschikken over een betere foto van 'het opslaghok' bij het station. Leuk ook is dat personeel van het spoor voor de foto poseert. Is er iemand die een idee heeft van wie dit zijn??
(2007-05) Hier nog een leuke foto uit 1915 van het Gieter spooremplacement. (2016-12) Op Facebook troffen we een hele mooi en duidelijke foto van het oude stationsgebouw aan.
(2017-05) Via Ron Siepel kwamen we in het bezit van een mooie uit een film bevroren beeld met de stationsnaam.
(2014-12) Het station dat in 1965 is afgebroken kennen we nu wel een beetje van de buitenkant. Henk Dost heeft het op zijn inmiddels befaamde wijze nader gedocumenteerd. Leuk is dat we op deze manier ook eens een kijkje kunnen nemen aan de binnenzijde van het stationsgebouw.
De onderstaande foto van de spoorwegovergang met de befaamde slagbomen dateert uit een veel jongere periode.
(2007-05)
We kregen een mooie foto van een
aanstormende goederentrein.
De foto is uit ongeveer 1960. De
conducteur van de trein, Piet Brander, moet snel de de spoorbomen
sluiten. De foto is gemaakt voor een lokale krant ter ere van de
ingebruikneming van de 'moderne overweg' in Gieten. Vaak werd in
Gieten, zo lezen we op een
site met anekdotes uit spoorwegfamilies, even
een tijdje extra halt gehouden, om bij Udema goedkoop vlees in te
slaan. De conducteurs hadden vaak een bestelling voor een man of
twintig meegekregen. De foto is van Koos Brander uit Zuidhorn, de zoon
van de man op de foto. In 2000 heeft Serge Vinkenvleugel een radiodocumentaire voor radio Drente gemaakt over de spoorlijn Assen-Stadskanaal. Ook het station van Gieten wordt aangedaan. Het is een leuk verhaal om nog eens te beluisteren! - Helaas heeft RTV-Drenthe deze link verwijderd. Jammer! (2006-10) Helaas werkt deze link niet meer. Serge heeft ooit beloofd om te zien of die nog hersteld zou kunnen worden. Maar ik heb nog niet weer van hem gehoord... (2008-04) We hebben nog wat meer foto's van het station en de overweg bij elkaar gesnaaid.
Bovenstaande foto dateert onmiskenbaar uit de jaren zestig. Want buiten het stationsgebouw glimmen hier toch ook een paar mooie jaren zestig burgermanauto's: een Ford Anglia (van Harry Potter hadden we nog niet gehoord!) en een Opel Kadett (2020-05) De ansichtkaartverzamelaars die kaarten van Gieten verzamelen konden onlangs aan de bak. Meestal zijn op de kaartensites kaarten te koop die iedereen al lang heeft. Maar deze keer was er weer iets zeldzaams: een afbeelding van de omgeving van het station. We weten niet waar de kaart uiteindelijk terecht gekomen is, maar gelukkig hebben we hem digitaal vast kunnen leggen!
Het was op zoekplaatjes dat we deze foto aantroffen. Er ging weer een hele lange reeks suggesties aan de vaststelling dat dit de spoorwegovergang Stationsstraat/Gasselterweg was aan vooraf. U kunt het allemaal hier nog eens nalezen Het was Klamer Bos die
uiteindelijk uitsluitsel gaf: (2014-01) Ik had me de trein in Gieten altijd voorgesteld als een klassieke Western-film-trein. Een locomotief met veel stoom en gefluit en daarachteraan dan een aantal wagons. Maar Henk Bos kwam wel met een heel verrassende foto. Hij heeft hem zelf gemaakt ergens in de jaren zestig. Toen was er al geen personenvervoer meer. Dus dit zal wel een speciale gelegenheid zijn geweest: een hondenkop op station Gieten!
(2015-11)
Soms roepen we maar wat. Zo dacht ook Eef Hartman, die
begreep dat wij wel de klok hadden horen luiden maar
niet wisten waar de klepel preies hing. We werden door
hem technisch gecorrigeerd.
Volgens Eef Hartman klopt dat weer precies, "met name
omdat dit bericht refereert aan de "nieuwste trein van de NS", wat de
Rode Duivel in 1963 natuurlijk was. Het (elektrische) Mat'64 kwam pas
vanaf 1964 (Plan T, 4-wagen sneltrein) cq vanaf 1966 (Plan V, 2-wagen
stoptrein) in dienst, dus Plan U was het allernieuwste materiaal. Wel
reed ergens in het zuiden van het land (bv Eindhoven - Venlo) de TT
(Toekomst Trein, het prototype voor Mat '64) al zijn testritten. Geen hondekop dus, maar een Rode Duivel. Dan wilt u bij dit technisch verhaal daar natuurlijk ook wel een foto van zien.
Een Rode Duivel... (2012-12) Vlakbij deze spoorwegovergang is ook onderstaande foto gemaakt. Je komt deze geregeld tegen in oude kaartenverzameligen van Gieten. De beschrijving komt veelal niet verder dan 'landbouwer met wipkar langs spoorlijn'.
In 'Ons Erfdeel' van augustus 2003, het blad van de Historische Vereniging, zegt Tonnie Knoop dat hij meer weet over deze prent uit ongeveer 1900-1905. De man op de foto is Egbert Duursema. Hij woonde aan de Parallelweg. Op het moment van de fotoshoot was hij bezig met het vervoeren van stenen voor Udema. Het huisje op de achtergrond staat waarschijnlijk aan de Kleine Kamp. Tonnie weet uit overlevering te vertellen dat Egbert bij thuiskomst erg uitgelaten was geweest vanwege het feit dat hij, zoals hij zelf zei 'op petret komm'n was'. En trots was men in de familie: jarenlang heeft de foto op de schoorsteenmantel gestaan bij de familie Duursema. (2009-09) Het is toch altijd weer verrassend dat door de plaatsing van een dergelijke foto weer een hele hoop nieuwe genealogische gegevens boven water komen. We kregen een mail van Ebbel Brands: "De foto van de overweg in Gieten laat het huis zien dat mijn grootvader, de kleermaker Ebbel Brands in 1909 heeft gebouwd. Samen met zijn vrouw Martha Dijkhuizen. (een dochter van Tije Dijkhuizen en Frouwe Veenhuizen, zuster van o.a. smid Harm Rijkent en stelmaker Roelf Dijkhuizen.) Als de foto inderdaad uit ongeveer 1920 stamt, dan zou de vrouw in de deuropening mijn grootmoeder kunnen zijn, met een dochter Grietje, te dier tijd zo'n stuk of 10 jaar oud. Mijn opa heeft daar tot ongeveer 1954 gewoond. Hij heeft het huis verkocht aan de mensen die in een klein boerderijtje achter het huis woonden. (strodak en lemen vloer herinner ik me.) De vrouw heette Jantje; of de achternaam Klaasens was, weet ik niet." (2009-09) De spoorwegovergang was een markant punt in Gieten. Als we het spoor volgden in de richting van Gasselte, dan passeerden we nogmaals een markant punt. Het was de spoorbrug. Het was ons stukje buitenland in Gieten: een brug over een ravijn! De heer Huizer, indertijd wonend in de Julianalaan, maakte onderstaande foto rond 1950
(2009-10) Plaatsen we de vorige keer de bovenstaande foto van de spoorbrug, een maand later kunnen we u een krantenfoto laten zien uit 1905. De brug was toen in aanbouw.
(2012-12) Weliswaar is het spoor verdewenen, maar de spoorbrug bestaat nog steeds. En hoe! Eerder dit jaar is de brug helemaal vernieuwd in de oude stijl. Goed gedaan! Klamer Bos stuurde ons de foto's toe.
(2013-04) Geke Florijn-Zikken uit Ruurlo heeft na het lezen van deze pagina een persoonlijke herinnering: "Leuk te lezen
over het station van Gieten. Voordat wij in 1965 in Gieten kwamen te wonen
woonden wij eerst in Annen. We gingen dan met de bus naar Gieten en moesten bij
het stations-koffiehuis uitstappen. We liepen dan tussen het station en de
winkel van Udema bij het spoor langs naar de Zijtak waar Opa en Oma Zikken
woonden. Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen": ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |