Stationsstraat - 7
Kapper Klingenberg

Een mooie foto vanuit de Stationsstraat in de richting van de Brink. Ziet u dat de Brink vroeger eigenlijk een dubbele laan was?

Ik vind de foto van zaak van Klingenberg een hele mooie. Ik heb er wat details uitgeplukt. Zo ziet in mijn beleving een echte dorpswinkel eruit. Hoge etalageramen met daarop niet allerlei inlichtingen over de verkrijgbaarheid van staatsloten en voetbalkaartjes, maar gewoon een grote vermelding van de core-business: sigaren. De deur ging, zo vermoed ik, luid klingelen als je hem open en dicht deed. Maar ging je dan alleen voor sigaren naar Klingenberg? Niks daarvan: het uithangbord laat ons duidelijk zien welke belangrijke activiteit hier nog meer werd bedreven. Scheeren en Haarsnijden zo kunnen we lezen.

 

  (2013-11) Van Baike Klingenberg-Van der Maas, huidig uitbater van de Primera-winkel op die plaats, kregen we onderstaande foto uit 1906.  Baike:  "DDe man rechts op de foto is Roelof Klingenberg 2e van rechts is zijn zoon Jan Klingenberg de vrouw 3e van rechts is waarschijnlijk Hillegien Greive de vrouw van Roeleof. De 2e vrouw van rechts kan Suzanna Meedendorp zijn, de vrouw van Jan."  Het huis van smid Kamps op de hoek Brink-Stationsstraat is hierop duidelijk te zien. En wie hele goede ogen heeft, ziet daarachter ook nog de oude pastoriewoning staan.

Kapperszaak Klingenberg in 1906

Anne Oosterhoff, woonachtig in het Amerikaanse Hillsboro, heeft een speciale herinnering aan de kapperszaak: "Ik vond het altijd erg plezierig om mijn haar te laten knippen bij kapper Klingenberg. Je hoorde daar altijd de beste sterke verhalen. Vooral op de laatste dag van het jaar, als de kapper borreltjes schonk voor de oudere klanten. Ik zorgde er voor dat mijn haar dan lang genoeg was om daar naar toe te gaan zodat ik de hele middag daar door kon brengen. Een van de verhalen ging over de onderduikers en de ondergrondse schuilplaats in de Staatsbossen. Later heb ik die plaats vaak opgezocht".

 

Jan Klingenberg aan het werk
Hij overleed in 1970

(2013-11)  Baike had ook nog een mooie foto van het interieur van de kapperszaak uit 1981:

Kapperszaak Klingenberg Gieten

Hierboven  nog een foto van de kapperszaak. Links is nog een stukje van het huis van smid Kamps te zien. Deze foto is van ongeveer 1940-1950. Het voorste gedeelte werd dus gebruikt als winkel, daar achter was de herensalon en daar weer achter was de damessalon. De heren hadden de winkel als ingang en de dames hadden de ingang opzij. Op deze foto gezien liep men dan tussen het pand en de kastanjeboom door naar de ingang van de damessalon.

De herensalon werd door Jan Klingenberg al opgezet omstreeks 1915. De damessalon is gestart omstreeks 1934. Deze laatste werd in 1957 echter 'afgesplitst'. Broer en Antje Klingenberg lieten verderop in de Stationsstraat een gloednieuwe zaak bouwen. In 1976 nam Henk Aalders deze zaak over.

 

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van dezedoet u een e-mail in de brievenbus van
"Het collectieve geheugen":