Stationsstraat-1
Aan het begin
![]() |
De foto hierboven is in 1941 verstuurd. Dus zo zal de stationsstraat er in die tijd wel bij gelegen hebben. Die van hieronder zal ongeveer tien jaar later genomen zijn. We moeten rekening houden met het oprukkende verkeer. Al voor de kantoorboekhandel van Balkema worden we geaarschuwd voor de gevaarlijke kruising met Boddeveld. Ook garage Vlieghuis speelt hier op in. Er staat het gemotoriseerd deel van het dorp twee benzinepompen ter beschikking.
(2006-03) We hebben Mans Balkema, alias Mans Kwak, nog niet zoveel zien
optreden op deze site.
Dat is toch wel een beetje verwonderlijk want hij liep in ons dorp toch vaak
voor de muziek uit...
![]() |
(2016-04) Alie Zwinderman neemt ons mee terug in de oude tijd van de
Stationsstraat. Allereerst komt zij met een foto, waarvan ze zegt dat haar opa
meent dat dit in 1923 de eerste auto in Gieten was. Gert Poelman meent te zien
dat het
kenteken D950 is. En in het register van
oude Drentse kentekens is dan te lezen dat de eigenaar dhr Roelof Vlieghuis
uit Borger was. Huh? Vlieghuis? Nu was er in Borger een rijwielhandelaar die
Roelof Vlieghuis heette. Zijn vader heette Jan, dus niet onmogelijk is dat
'onze' Jan Vlieghuis daar naar vernoemd is.
Maar Alie had ook nog een foto van het pand ernaast. Het pand dat door Alie's opa en oma Hoven in 1920 is gebouwd. Ik weet niet anders dan dat Hendrik Zwinderman daar zijn 'elektriek' bedrijf had. Maar Alie's oma had er een schoenenzaak in. Martha Hoven is er in 1921 geboren en speelde daar met haar buurjongens Jan Vlieghuis, Jan Meertens en Roelof Klingenberg. Later hebben ook meubelmaker De Vries en bakker Boonstra er nog een winkel in gehad. En nog weer later konden we daar in ons dorp ook gewoon pizza's eten.
De onderstaande foto is uit het midden van de jaren zestig. Piet Leever had een uithangbord van Wala CORSETS en BEHA's aan de muur hangen. Op het gebied van de manufacturen moest hij een geduchte concurrentiestrijd voeren met Wagenaar uit de Schoolstraat en natuurlijk met Hemmo Por uit de Ambachtstraat. Na de 'shake-out' is Leever zich alleen op de woninginrichting gaan toeleggen.
![]() |
We blijven de toenemende motorisering in de Stationsstraat volgen. Het is druk met auto's! De Mercedes die er staat heeft als kenteken: MF-70-36 en de Volkswagen Kever VK-19-83. Van wie zouden die zijn? Achter de boerderij van Zwiers zien we nog een mooie oude Opel staan.
(2019-09) Jan Veldhoen leverde ons een mooi voorbeeld van de moderne marketing die Leever erop nahield. Het was in de periode dat de winkel een grootse expansiedrift vertoonde: Leever had naast Gieten ook nog filialen in Rolde en Zuidlaren. In de tijd dat Nederland nog zogenaamde muntbiljetten kende, maakte Leever gebruik van het exemplaar van 'de papieren rijksdaalder'. Als je in een van de winkels een overhemd van de overhemdenfabriek kocht, dan stempelde Leever de reclamefolder af en mocht diezelfde klant ook nog 'gratis' voor een rijksdaalder iets naar zijn/haar eigen keuze bijkopen.
Hendrik Jan van Ewijk herinnert ons eraan dat de Stationsstraat een brandbare
straat is. Is nog niet zolang geleden Udema helemaal opgefikt, ook de winkels
van Leever, timmerman-doe-het-zelf Meertens, en het oude café van Veninga
vatten op een mooie zomerse middag in 1980 vlam.
Het is de plaats waar nu het complex is gebouwd waar onder meer de fotohandel
is gevestigd.
![]() |
Maar het kan er natuurlijk ook wel heel rustig zijn. Naast dat Vlieghuis oog had voor de autobezitters, bleef hij ook het fietsend volksdeel bedienen. De gehele etalage staat nog vol fietsen. In die zin was Vlieghuis een geduchte concurrent van Roel Ottens uit de Spekstoep. Want ook Ottens verkocht benzine en had de etalage vol staan met nieuwe fietsen. Aan de rechterkant zien we de winkel van bakker Glastra.
(2007-12) Helemaal aan het begin van de
Stationsstraat, waar nu de parkeerplaats is aan Boddeveld, was vroeger de
smederij van Kamps gevestigd.
Van Jan Scheltens uit Ede kregen we de volgende foto van de smederij van Kamps opgestuurd Deze is dus duidelijk later dan die van hierboven. Want we zien dat er aan de linkerkant van het huis een kleine uitbouw gekomen is
Op onderstaande foto zien we smid Jan Kamps bij zijn werkplaats klaar staan om een paard te beslaan. In zijn linker hand heeft hij een hoefijze, in zijn rechterhand de hamer en tussen zijn benen het been van het paard. Op de voorgrond Geert en Hendrik Kamps. Geert was één van de slachtoffers van 'het grote auto-ongeluk van 1931'
De smederij van Ottens in de Spekstoep (1915)
De smederij van Jansen in Bonnen (1931)
In 1937 nam Hendrik Rubingh de smederij over.
Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":