Stationsstraat - 2
Brand!!
(14 mei 1980)

Het was warm in de begindagen van de maand mei 1980. Wij vertrouwden nog op de weersvoorspellingen van 'en voor de zondag een zeuven' Jan Pelleboer. Maar zijn voorspellingen werden licht in de wind geslagen. Want wat voorspelde hij op dinsdag 13 mei voor de komende dagen?

Op tal van plaatsen gaat het brandgevaar toenemen

 

Op 14 mei 1980 werd in Gieten de gezapigheid van een mooie lome voorjaarsavond plotseling doorbroken door een plotsklaps uitslaande brand in de Stationsstraat. Pelleboer had ons al gewaarschuwd!

Alle kopstukken kwamen zich op de hoogte stellen. Hieronder lieten de wethouders Frouwien Klaassens-Perdok en Hendrik Hogenesch zich informeren door brandweercommandant Heeg.

 

De dag na Hemelvaart, op 16 mei, deed Het Nieuwsblad van het Noorden, naast de uitgebreide vermelding dat FC Groningen (Peter Houtman!!) dat jaar wel kampioen werd van de Eerste Divisie als volgt verslag van de grote dorpsbrand.

 

Bewegend beeld van de brand!!!
Rob Leever heeft op You Tube filmpjes geplaatst over deze brand

.

Niet alleen de dag zelf, maar ook van de ravage van de dag erna.

.

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen"