Brink - 4c
Braams' bereikbaarheid

De mobiliteit van de Nederlander werd steeds groter. En ook de infrastructuur werd allengs beter. Gieten werd daarom voor steeds meer mensen die steeds verder weg woonden bereikbaar. Deze foto's illustreren de overgang van paard naar motor.

De bovenstaande is van rond 1900. We zien een rijtuig voor het hotel staan. De beide foto's hieronder zullen zo'n twintig à dertig jaar later zijn gemaakt toen de eerste auto's uit de tijd van 'comedy capers' bij Braams parkeerden.

 

Het zou heel goed kunnen zijn dat de bovenstaande auto niet van een gast is, maar dat dit de auto van een leveran- cier van Braams is. Want als we goed kij- ken, dan zien we dat het een auto van "Standard" is. Wat zal dit van een bedrijf zijn geweest?


Een ander detail op deze foto verraadt de aanwezigheid van een speeltuin bij Braams. Is er iemand die ons kan vertellen waar die speeltuin was, en wat er allemaal in stond?

In de jaren zestig en zeventig werd het autorijden een waar volks- vermaak. Slierten auto's bewogen zich door het dorp: men reed, hoe heet het ook was,'gezellig' de Hondrugroute. Op de plaats van deze foto (tegenover het huis waar ik woonde) heb ik urenlang in het gras gelegen en vele schriften met nummerborden volgeschreven. Ook heel gezellig! De 'bovenlaag' van de dagjesmensen ging lunchen en dineren bij hotel Braams. Het stond er op zo'n dag dan vol, maar dan ook helemaal vol met auto's.

(2018-03) We kwamen nog een mooie foto tegen van Braams-bezoekers met wat we tegenwoordig oldtimers zouden noemen. Toen ook vast wel al bezienswaardigheden, maar zeker ook nog wel nieuwerwetsche voertuigen.