Willem Woltman had een transportbedrijf. Naast de kolenhandel was het vervoer van melk een hoofdactiviteit. In heel Drenthe reden de grote tankauto's langs de lokale melkfabrieken om de melk uiteindelijk af te leveren bij de DOMO in Beilen. Een 'verre rit' ging zelfs helemaal naar Dordrecht. Ook in de bietencampagne waren hun volvo's en scania's op de modderige landweggetjes goed vertegenwoordigd. De oplegger was overigens multifunctioneel: bij festiviteiten voldeed de oplegger ook goed als rijdend podium voor de Harmonie. Nog steeds rijden de auto's van Woltman door Gieten met de Spekstoep als eindbestemming. De combinaties zijn tegenwoordig heel wat groter. De onderstaande foto's zijn gefotografeerd in 'het Woltmanmuseum'
Weet u dat de truck hierboven nog steeds rijdt?? Ik kreeg een foto van Gerard Hes opgestuurd die vertelde dat zijn vader hem had gekocht. Achter de scania 110 super zit nu eem Zwalve oplegger uit 1969.
Het museum is heel erg blij met de onderstaande aanwinst. Van Pieter Venema ontvingen we deze schitterende foto van een oude truck met oplegger. Het is een oude Volvo en als u goed kijkt dan ziet u dat de drie tanks afzonderlijk achterelkaar op de oplegger zijn geplaatst. Het telefoonnummer van de firma Woltman was gemakkelijk om te onthouden: 312. Ik schat dat deze foto uit het begin van de jaren zestig stamt. Waarom ik dat denk? Omdat er op het dak van het huis op de achtergrond nog geen antenne stond: wij kregen thuis in 1963 televisie. Maar misschien kan iemand bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer even "stiekem" in de historische bestanden kijken en het afgiftejaar van het kenteken PN-13-40 voor ons kan 'retrievelen'
De auto kwam Geert helemaal vertrouwd voor. Hij heeft namelijk zelf ook op een soortgelijke combinatie gereden.( Een "Volvo Viking") Zijn vader Fransens uit Wildervank reed ook voor de DOMO. Er waren indertijd vele transportbedrijven in Drenthe en omgeving die voor de DOMO reden. Gieten telde naast Willem Woltman ook nog de wagens van Roel Woltman (aan de Brink, hoek Oude Groningerweg) en Edzo Kolk. (Asserstraat, vóór Kalkamperweg). De kleuren van hun wagenparken waren voor velen in onze provincie van veraf te herkennen. We zullen ze hier even op een rijtje zetten. Het zou leuk zijn als we van de verschillende bedrijven een kleuren voorbeeld-foto zouden kunnen krijgen. Wie helpt?
Veel van deze transportonderemingen hadden hun auto's in het begin in onderhoud bij Roel Ottens aan de spekstoep. Dat was altijd wel een gezellige boel. Want als er een auto in reparatie ging, dan was er altijd wel een collega vervoerder die voor een bakje leut bij Ottens langskwam.
De onderstaande foto is uit de periode van na de oorlog en begin jaren vijftig. De melkauto is voorzien van een ouderwets kentekennummer D-5664. Is er iemand onder u die ons kan vertellen wat dit van een soort auto is? En iemand die weet wat nummer 25 op de melktank betekent?
De kleur van de truck was overigens lichtgroen. De rode Woltman-huisstijl was dus pas van latere datum. Al die auto's van de verschillende expediteurs in de omgeving werden beschilderd door iemand die luisterde naar de naam 'Puck'. (2006-01) Suzan Wierenga heeft het Woltman-museum weer een mooie truck geschonken: Het was een zogeheten Steyer. Hier op de foto was ie nog fonkelnieuw. Dealer was garage De Vries uit Veendam. Maar de schotel en de spatborden werden er door overbuurman Ottens opgezet. Weet iemand uit welk jaar deze auto is??? (2009-01) Soms duurt het een paar jaar, en dan komen er ineens nieuwe inzichten boven tafel. Sjaak Oosterling uit Goes kwam in het begin van 2008 al met een aanvulling: "Naar mijn mening is het een Steyr 1500 die eerst van 1941 tot 1944 als legerwagen werd gemaakt en eind de jaren 40 in civiele productie kwam. Steyr is een Oostenrijks merk dat in de jaren 50 samenging met de Fiets en beroemde brommer producent Puch en mede onderdeel van Daimler was. In Oostenrijk kom je nog wel Steyer-Puch trucks tegen en ze produceerden tevens in licentie de kleine Fiat 500 en 600 onder de naam Steyer-Puch. Vooral in de jaren 50 reden er in Zeeland, waar ik vandaan kom, nogal wat Steyers als melkwagen of bij eenmans transportbedrijfjes. Tegenwoordig is het een onderdeel van de M.A.N fabrieken. Ik hoop dat mijn info juist is en dat u er wat aan heeft. " Maar Geert Franssen kwam er via het Kentekenarchief van het Drents Archief dat Oosterling er naast zit, want de auto is duidelijk vooroorlogs. Maar ook kwam hij er zo achter dat Woltman helemaal niet de eerste eigenaar van deze auto was.
De auto blijkt uit 1920 te zijn.
De eerste eigenaar was Roeleveld uit Meppel. Op 5 augustus 1936 werd Willem
Woltman de nieuwe eigenaar van deze auto. We hebben dit nieuwe inzicht weer
voorgelegd aan Sjaak Oosterling. Zeeuwen zijn niet alleen zuunig, maar naar
nu blijkt ook koppig. Want wat beweert Oosterling? Wij ook... (2010-06)
Het is al bijna een jaar geleden dat
Geert Fransen nog eens nader onderzoek deed over ons 'geval' met de Steyr.
Hij zocht contact met de grote Steyr-deskudige Ben Alferink, die ook nog
eens van Gieter afkomst blijkt te zijn. Geert legde hem een aantal vagen
voor die een nader licht werpen op het door ons gestelde op deze pagina.
Eigenlijk zegt Ben: 'Er klopt geen hout van'!
(2010-06)Wim Sanders uit
Annen wil in zijn algemeenheid nog iets zeggen over
provinciale kentekens: deze zeggen niets over het bouwjaar
van de auto omdat het nummer niet bij de auto, maar bij de
eigenaar hoorde. Deze toestand bestaat nog steeds in landen
om ons heen. Er bestaan foto’s van verschillende auto’s van
een bedrijf met hetzelfde nummer. Deze volgden dan een
vorige op als deze was afgeschreven. De Scania hieronder is in 1963 onder het duidelijk leesbaar kentekennummer VB-16-89 geregistreerd. In ieder geval kunnen we uit de foto's op deze pagina's afleiden dat de huisstijl bij Woltman zo rond de jaren zestig veranderd is. We zien dan op de deur de W van "Willem" in een soort adelaarsvleugel staan. En het haar van Jan is in de tussentijd een stuk dunner geworden... (2006-01) Harry Kloose heeft een foto gemaakt van de sloop van het oude deel van Hotel Braams. Die foto zullen we u later nog eens tonen. Maar voor het Woltman-museum is dat niet interessant. Wel dat bij zulke activiteiten meestal eerst de eigen inwoners bij de werkzaamheden werden ingeschakeld. Zo werd Woltman ook ingeschakeld bij de afvoer van het sloopmateriaal. Het beste was er toen al van deze auto af, want de deur was al van enig plaatwerk tegen verder doorroesten voorzien. Wij nemen u nu als het ware mee naar het nieuwste tijdperk. Op de drempel van 2005 openen wij de nieuwe vleugel van het Woltman-museum.
Ook kwamen we in het augustus nummer van "Ons Erfdeel" nog een mooie afbeelding van een museumstuk tegen. Het is de combinatie met het oude kentekennummer D 17368. Deze was indertijd speciaal ingericht voor het vervoer van compost. Ook deze vrachten moesten met de hand worden afgeladen. Er zat geen kiep-mechanisme opgebouwd. (2010-02) Rolf Speelman brengt een nieuw item in voor het Woltmanmuseum. Zijn vader Steven poseert hier in de jaren zestig in zijn zondagse pak met een Scania voor de deur van Woltman in de Spekstoep
We hebben het kenteken even nagetrokken:
(2012-11) Woltman schreef natuurlijk van tijd tot tijd ook rekeningen uit. Jan Venema uit Bonnen heeft nog een onbeschreven originele nota. Ook deze krijgt vanzelfsprekend een plaats hebben in het Woltman-museum. Vooral de kop van de nota is voor ons interessant: we zien in kleur twee scania's afgedrukt, die de essentie van het bedrijf uitdrukt: tankvervoer en expeditie. Het abonneenummer van de telefoonverbining bestond nog uit 3 cijfers. Van welk jaar moet dit nieuwe museumstuk dan oorspronkelijk zijn???
(2014-10) Het Woltman-museum bloeit en boeit. Zozeer zelfs dat ik niet lang geleden de vraag kreeg wanneer het museum bezocht kon worden. De openingstijden zouden niet op de site staan... We kunnen weer twee stukken aan de museum-collectie toevoegen. Het zijn mooie foto's uit een tijd dat de meesten van ons nog geboren moesten worden. Denk ik...
Onderstaande foto komt uit de collectie van Rolf Speelman. Ben wel benieuwd of hij ook al weet wie de heren zijn...
Hieronder nog een mooie foto, deze is afkomstig van Wim Sanders. Het kenteken is D1582. Willem Woltman kreeg deze in 1936 op naam gesteld. Spekstoep 17 was toen trouwens A129, zo lees ik in het toenmalige kentekenregister. Willem 'Flip' Woltman was echter de tweede eigenaar. De eerste tenaamstelling was in 1920: Joh. Roeleveld woonachtig in Meppel.
(2015-03) Het museum kreeg een foto aangeleverd uit de Groninger Beeldbank. De foto dateert uit 1954. En bij deze melkfabriek staat onmiskenbaar een Woltman-Domo auto afgebeeld.
Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen": |