Spekstoep - 4
Woltman-museum: nieuwe vleugel

In de loop van de jaren kwam de firma Woltman niet alleen met een nieuwe generatie Oosting op de wegen, maar ook de auto's werden steeds vernieuwd. Hoewel een aantal van de trucks die in de nieuwe vleugel van het museum is opgenomen nog recent oogt, zijn sommigen toch al weer meer dan 25  jaar oud.

Het onderscheid die het museum hanteert tussen oude en eigentijdse objecten is de overgang van de trucks die een neus hadden en de "platbekken". Bij de platbekken kwamen de chauffeurs als het ware bovenop de motor te zitten.  Er was onder de chauffeurs een enorme prestigestrijd gaande wie op de eerst verworven platbekken mochten rijden. Het verhaal gaat dat zelfs chauffeurs om die reden bij Woltman vertrokken zijn!

 

 

De foto hierboven dateert uit 1984. Jantinus 'Bongo' Oosting is door een enorme sneeuwstorm op de Drentse steppen uiteindelijk aangekomen bij de melkfabriek in het zonnige Roden. Een nauwkeurige bestudering van het kentekennummer, DB-41-26, leert ons dat de truck zelf uit 1974 afkomstig is. De foto hieronder is uit 1986, en de truck uit 1976. Merk op dat er opnieuw een kleine verandering van de huisstijl is doorgevoerd. De jarenlang kenmerkende tekst "DOMO melkproducten Beilen" is van de zijkant van de tank op de oplegger verdwenen. De auto's lijken steeds groter en krachtiger te worden. De kleuren van de trucks blijven in de loop der jaren vrijwel constant. De flanken van de tank werden eerst groots voorzien van de eigen bedrijfsnaam, want men reed al lang niet meer exclusief voor Domo en ook al lang niet meer exclusief met melkproducten. Daarnaast is het familiebedrijf expliciet, de toevoeging op het portier bewijst het, ondergebracht in een BV

 

Hieronder staat trucker Oosting in 1990 naast zijn wagen bij de fabriek van Kolderveen. Kenmerkende huisstijlwijziging: de naam van de grondlegger van het bedrijf is nadrukkelijk op het voorfront van de truck geschilderd. Trouwens: het haar van deze generatie Oosting lijkt ook hier een stuk dunner geworden te zijn. Dus naast de bedrijfskleuren hebben we nog een constante in de "corporate identity" ontdekt.

(2008-12-21)  Op 18 december 2008 is Jantinus Oosting, alias Bongo overleden. Lees hier meer over hem.

(2006-01) Van ene Arjan ontvingen we ook nog een museumstuk uit het jongste verleden. De één na nieuwste scania zegt hij. Uit welk jaar komt deze dan??

 

De meest recente afbeelding in het museum betreft een enorme trendbreuk in de samenstelling van het wagenpark. Tot nu kwamen we alleen maar Scania's en Volvo's tegen. Maar hieronder staat, we fotograferen 2003, zomaar een DAF op het erf te pronken. Met vier schijnwerpers bovenop het dak (was handig geweest als Woltman ook nog mee zou doen aan de bietencampagnes!!) oogt het allemaal erg robuust. Een Nederlands merk, maar het bewijs dat het bedrijf zich in de loop der jaren ook heel veel op Duitsland is gaan richten blijkt uit de beschildering van de tank: Ems-Land-Milch Ook de portierschildering is in het nieuwe millennium gemoderniseerd,

 


 

 (2009-01)  U kent natuurlijk de plaatjes van GADO-bussen die op Cuba rondrijden. Zo schijnt er ook een auto van Woltman in Saudi Arabië te zijn. Maar waarschijnlijk ook in Polen. De bezoekers van deze site hebben de ogen niet in hun zak zitten. Zelfs de Poolse variant van Marktplaats wordt in de gaten gehouden. En daar trof ene Rolf deze advertentie aan:

Omschrijving en meer informatie?  Ciagnik Volvo 380 plus hydraulika nowe oponyprozd tyl hamulce po wamianieolei stan bardzo dobry wiecej informacje pod mum tel 693708546.  Bellen!!!

 (2009-04) Wist u dat Woltman ook in duikboten deed? Althans daar leek het op in de passagiershaven van Gerkesklooster toen daar op 25 september 2004 een combinatie van Woltman pardoes in het water van het Prinses Margrietkanaal gleed.

  We kregen hiervan een hele serie foto's. Die hebben we op een aparte pagina samengebracht. Ga hier naar het beeldverhaal: Woltman-combinatie te water

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":


Terug naar : Oude vleugel van het Woltman-museum