Kiekenhof in kiekjes I

In 1952 kwam Alie Geerts van de ULO-school. Ze had geen zin om op een kantoor te zitten. En toen haar vader vroeg wat ze dan wel graag voor de kost zou willen doen kwam bij haar spontaan de gedachte aan kleuterleidster naar boven.

Haar vader Roel Geerts was timmerman bij Jan Meertens aan de Stationsstraat. En die zat in het bestuur van de school, en er was juist een geval van ziekte, dus eigenlijk zou Alie dat misschien wel eens kunnen proberen. En zo gebeurde het. Ze heeft nog wel de officiële papieren bijelkaar moeten studeren.

Daarmee begon een jarenlange carrière op de kleuterschool. Ze heeft gedurende die carrière veel foto's verzameld. Groepsfoto's, maar ook van de verschillende activiteiten in de klas. Daar gaan we in de loop van de komende tijd vele van tonen.We beginnen met een foto uit ongeveer 1952. Het is uit de tijd dat de Kiekenhof zelf nog niet klaar was. De kleuters staan hier voor de ingang van het Nutsgebouw.
Hier staan de de klein kukelies van toen. De dames en heren schuiven nu als bijna 55 plussers door het dorp... Herkent u onze dorpsgenoten? Klamer Bos zou de jongeman met klompen rechts op het muurtje zijn... Hetgeen nu door de betrokkene is bevestigd!We gaan nu even een blik werpen in de zogeheten bankenklas van de oude kleuterschool. Alleerst een foto van de kleuterjuffen aan de zandbak in de bankenklas. Meestal waren het evenwel de jongens die in deze zogeheten kliederbak gigantische torens bouwden..of zandafgravingen naspeelden met zware brommende autos's waarbij de ene kleuter de andere lustig met speeksel besproeide..Diagonaal tegenover deze kliederbak lag een ander kliederobject. Maar zoals uit de foto blijkt, had deze hoek vooral veel aantrekkingskracht op het vrouwelijke deel van de kleuterbevolking... Mooie blinkende potten en pannen!
Ik herinner me dat er een heel enkele keer ook wel echt wat gekookt werd. Volgens mij was er een klein gastoestel. Wie weet dat nog???Het spelen met auto's was overeenkomstig de rolpatronen natuurlijk weer speciaal weggelegd voor de jongens. Is er iemand die een of meerdere van deze jongens herkent??

 

Sinterklaas en Zwarte Piet

De spannendste tijd voor een kind was toch altijd wel de komst van Sinterklaas en Zwarte Piet. Regelmatig heb ik in de rats gezeten of ik wel 'lief genoeg' was geweest in het voorbije jaar. We mochten verlanglijstjes maken. En ik wist heel zeker dat ik een elektrische trein wilde hebben. Wat een grote teleurstelling kreeg ik te verwerken toen ik van de 'aole baos' wel een trein kreeg, maar dan één van blik en één met een opwindsleuteltje. De bedoeling was dan dat hij vervolgens over een blikken rondspoor ging met een diameter van ongeveer 75 centimeter. Daar was geen lol aan, want de enorme middelpuntvliedende kracht van een opgewonden trein was zo groot dat ie telkens uit de 'permanente' bocht vloog. Wat een teleurstelling!!! Maar toen kon ik nog niet weten dat die trein mij later nog veel plezier heeft gegeven. Want op het spoor wou ie niet blijven, maar hij kon wel diagonaal door de kamer racen, tegen tafel- en stoelpoten knallen. Ja, dat was uiteindelijk veel leuker dan die elektrische treinen bij vriendjes die alleen maar stom over dat smalle spoor konden rijden en het bovendien bijna nooit deden. (net als die autootjes op die racebanen, die ik ook nooit heb gekregen). 

Uit het fotoalbum van Ali Geerts hebben we een aantal foto's geselecteerd van het sinterklaasfeest op de kleuterschool. Toen zojuist iemand over mijn schouder meekeek en de foto's zag, zei ze spontaan: "Hé, dat is onze sinterklaas van de lagere school - in ieder geval wel hetzelfde pak!!". Dat bracht mij bij de vraag: was er vroeger in Gieten een vaste Sinterklaas?? En is er iemand die ons die naam wil influisteren?? We zullen het niet verder vertellen. Want hij was natuurlijk niet de echte Sinterklaas - die kan immers niet overal tegelijk zijn?

 

Dank U Sinterklaasje.....

Voor de ware Sinterklaasliefhebber is hier nog een extra verrassing: Klik hier

Andere pagina's van de kleuterschool:
Bouw Kiekenhof
Kiekenhoffoto's -2

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen"