Het huis met adres
Bonnen 48

(2016-02)Het is al meer dan tien jaar geleden dat we hier voor het eerst een foto plaatsten van het huis met adres Bonnen 48. Het was onderdeel van de Bonnerklossen-pagina. Er was iets bijzonders aan de hand met dit huis. Van tijd tot tijd hielden we in de gaten hoe het er bij stond. Klamer Bos is ook deze maand weer eens gaan kijken. We meenden dat we de Bonnerklossen-pagina maar eens moesten opsplitsen, want er lijkt nog lang geen einde te komen aan teloorgang van dit huis.  Het begon allemaal hiermee...

 


Deze foto kregen we van Herman Franken. Het is op nummer 48. Van dit huis weten we niet veel. De familie Woortman heeft er lange tijd gewoond. Of het huis er nog staat, en of het nog steeds herkenbaar is...?? Geen idee!!

(2006-10) Het huis staat er nog steeds! Maar niet meer in al te florissante staat. Hoewel... de flora doet het hier goed. Van Martje Hogenesch-Pronk , Klamer Bos en Gert Poelman hebben we foto's gekregen van de huidige staat van 'het huis in het bos'

Achter dit geboomte gaat Bonnen 48 schuil...

Hoewel de schoorsteen elk jaar enige centimeters zakt, staat de antenne nog altijd fier op het dak!(2007-03)  We blijven de de onttakeling van Bonnen 48 op de voet volgen. Van Martje Hogenesch kregen we de volgende foto opgestuurd van wat ze zelf noemt de 'fatale nekhernia' van dit veelbesproken huis.

(2008-04)   Even kijken, want we zijn alweer een jaar verder. Er is een schot voor het raam getimmerd. Maar van enige renovatie- of sloopwerkzaamheden is nog niets merkbaar

(2009-04)   We zijn weer een jaar verder. Op een site die al meer dan tien jaar bestaat kun je tradities verwachten. Zo hebben we de traditie om elk jaar even naar de aftakeling van Bonnen 48 te kijken. Klamer Bos maakte voor ons de foto's.


Langzaam zakt het huis verder ineen, maar let op: de antenne staat nog steeds rechtop. Ik denk dat dit nog ouderwets werk is geweest van Hendrik Zwinderman

Maar zoals verder wel te zien, houden we het hier in huis niet meer warm. De wind giert door het huis, en de regen valt direct in de dampende soepborden. Maar toch moet ik bekennen dat de snelheid van het verval mij nog alleszins meevalt.

Misschien moeten we pooltje gaan organiseren. Als eerste mijlpaal: wanneer valt de antenne om? En dan later het moment raden waarop de sloop georganiseerd gaat beginnen. Wie schakelt de notaris even in?


(2011-05)We vroegen ons af hoe het toch eigenlijk met het vervallen huis van Woortman staat. Het is alweer twee jaar geleden dat we onze laatste inspectie hebben gehouden. Klamer ging voor ons even een kijkje nemen. Bij het zien van de eerste foto denk je toch dat het er op zich niet slecht uitziet. Zo lijkt het huis toch niet echt onbewoonbaar.


Toch onvoorstelbaar dat niemand dit huisje, al is het maar als weekendhuisje, in stand heeft willen houden. Moet toch eens kijken hoe mooi het uizicht naar 't veen is. Misschien moeten de "Vrienden van het Collectieve Geheugen" hier maar een nieuw crowdfunding-project van maken.

 (2013-05)  Al een paar jaar houden we de onttakeling van Bonnen 48 in de gaten. Het is precies twee jaar geleden dat we voor het laatst gerapporteerd hebben. Hoog tijd voor een update. We konden weer rekenen op Klamer Bos. Hij maakte de volgende foto's waarmee uitgebreid wordt gedocumenteerd in welke staat het Woortman-huis momenteel verkeert. Conclusie: het staat er nog steeds! Klamer gaat vanaf hier iedre jaar op pad om de aftakeling te registreren. Op de volgende pagina's kunt u een overzicht bekijken. Bonnen 48-09
(2018-12)  Op 30 december 1954 heeft Roel Mulder een schilderij gemaakt van Bonnen 48. Hij was ingetrouwd in de familie van Woortman. Het huis stond er toen duidelijk kleuriger en fleuriger op dan vandaag de dag. Het schilderij is door Herman Franken aan het archief van de Historische Vereniging geschonken. Wie het dus in het echt wil zien weet waar hij moet zijn. Het archief van de Historische Vereniging Gieten is op afspraak geopend. Neem hiervoor contact op met Harm Pepping, tel. 0592 261778.
(2021-03) Op  een van de winterse februaridagen van 2021 maakte Jan Venema een paar passende foto's voor ons Bonnen 48-project.
Ook in de sneeuw houdt het huis zich goed.<