content="text/html; charset=iso-8859-1"> Asserstraat - Sportpark "De Goorns"

Gieten - Sportpark "De Goorns"

Op de site is al meermalen aandacht besteed aan de diverse jubileum-feesten die de voetbalvereniging heeft mogen vieren. Maar waar werd er in Gieten eigenlijk gevoetbald? Het oude voetbalveld van Gieten lag lekker centraal in het dorp. Achter de kerk en "domnees hoes". Het lag op het terrein waar tegenwoordig het bejaardencentrum "Dekelhem" staat. Op onderstaande foto is dat oude voetbalveld nog goed de zien.

 (12-2006) En of daar gevoetbald werd! 
In oktober 1928 werd op dit terrein de Drentse bekerfinale tussen Emmen en Upward uit Assen gespeeld

Eind jaren vijftig kreeg Gieten een gloednieuw sportpark. Op de plaats waar veel vroeger nog 'de volkstuinen' van Gieten gelegen hebben. In ieder geval op de plaats waar groente werd verbouwd. Die tuinen werden Goorns genoemd. Zo is ook meteen duidelijk waar het sportpark zijn naam aan te danken heeft. Op de beeldbank van het Nationaal Archief trof ik onderstaande foto's aan.

De foto's zijn gemaakt in 1957. Is dat ook het eerste jaar dat er op dit veld gevoetbald werd? Wie van de ouderen kan ons hier meer helderheid over verschaffen??


Het ziet er allemaal nog heel erg nieuw uit. Lag "De Goorns" toen nog betrekkelijk aan de rand van het dorp, ondertussen ligt het opnieuw bijna middenin het bewoonde centrum van Gieten. Laten we hopen dat dit ook zo zal blijven. Dat onze wijze gemeentelijke planologen het niet in hun hoofd krijgen om te zeggen dat de velden mooi gebruikt kunnen worden voor weer een nieuwe woonwijk en dat de sportvelden wel ergens aan de overkant van de snelweg neergelegd kunnen worden. Want zo denkt dat soort mensen vaak. Het is toch fantastisch mooi om een ontmoetingsplek middenin het dorp te hebben??


Er werd niet alleen gevoetbald in ons dorp. Nee, er werd ook getennist. Ik weet niet of er, net als bij het voetbalveld, ook al ergens anders in het dorp kon worden getennist. In ieder geval werden er ook een tweetal mooie tennisbanen op het nieuwe sportpark aangelegd.


Tennissen was in de ogen van het gewone dorpsvolk toch het tijdverdrijf voor een kleine notabele elite. Of voor hen die daar graag bij wilde horen. Het was in de jaren zeventig dat dit patroon werd doorbroken. Toen werd ook de tennissport een gewone populaire sport, ook voor de gewone jongens en meisjes uit het dorp.


Het zou aardig zijn als iemand de geschiedenis van de tennsiclub hier eens voor ons zou willen beschrijven. Heette die tennisvereniging niet TULP????

 

(2005-10)  Harrie Kloose: Ja klopt. Betekent: Tennis Uit Louter Plezier


(2006-05)  
Uit de serie "Bewogen beeld uit Gieten"
Aflevering 6: 1966 - Sporters in Gieten




Korte inhoud: Ten behoeve van de film presenteerden alle sportverenigingen zich in een defilé over de stationsstraat. Voorrrwaarrrts Marrrrs! 

Zo maar een greep uit de voorbijgangers:  achter ons muziekcorps volgen judoka's, (rol)schaatsers van de ijsverenging Gieten-Bonnen, de voetballers, gymnasten van Sparta, we zien de ehbo en tenslotte een konijn van de konijnenfokvereniging boven op een oude VW-bus.  Wie herkent u allemaal??

(12- 2006) 
Uit de serie "Bewogen beeld uit Gieten"
Aflevering 10: 1958 - Sporters in Gieten




Korte inhoud: In 1958 werden ten behoeve van de film sportdemonstraties gegeven op het nog nieuwe sportpark "De Goorns". Het begint met een voetbaltraining. We zien hier onder meer trainer Luc Hegen en een technisch hoogstandje van Harrie Kloose. 

Dan krijgen we een gymnastiekuitvoering van Sparta 'en plein air'. Deze keer hoeven de gymnasten hun matoefeningen niet vertonen in de berookte zaal van Vorenkamp. De lange mat is uitgerold op het veld. Daar zien we radslagen, salto's en andersoortige koprollen. Merk op dat de een het wat soepeler doet dan de ander. Na de matoefening komen onze dorpsmeiden met de knotsen aan de beurt: een gezellig dansje, geheel passend in de stijl van de jaren vijftig. Niks geen disco of rapdancing!


 

(2015-10)Met de nieuwe sportvelden verrees er op het sportpark ook een architectonisch hoogstandje. Het was kantine-kleedkamergebouw. We hebben dat misschien nooit willen zien, maar het oorspronkelijke gebouw zag er fantastisch uit. Er was een onderdoorgang, er was een 'kiosk' onder het gebouw en de kantine en kleedkamers waren boven. Uit 'praktische overwegingen', er was ruimtegebrek, werden er later onder de kantine nieuwe kleedkamers gebouwd, en ook de balkons aan voor- en achterzijde verdwenen. Gelukkig heeft Pieter Venema nog een mooie foto van het oorspronkelijke gebouw.

Bijeen dergelijk strak gebouw moesten de lijnen op het veld natuurlijk ook recht zijn. Het was Rieks Alting (nee, geen familie) die in deze tijd de lijnen op het veld kalkte. Uiteraard was het gras eerst door hem keurig gemaaid.  Zal er aanstonds in de vierde klasse E een belangrijke wedstrijd te spelen zijn?

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen"