Asserstraat - 3

Deze pagina gaat over wat ik gemakshalve maar "het middenstuk" van de Asserstraat noem. Op de foto hieronder zien we uit op de achterkant van de boerderij van Strating. In die tijd stond het erf nog vol met landbouwwerktuigen. Tegenwoordig zie ik, tenminste op zondagmiddag, daar een grote sortering dure middenklassers staan. Zij zijn op jacht naar oude kasten en antiek bij Story. Heet ie echt Richard Story?
Dames en heren: Ja, hij heet echt zo

Net voorbij de boom ziet u een fietser. U kunt dat niet zo goed zien, maar ik meen op het origineel toch niemand minder dan Piet Maathuis te herkennen. 'Rooie Piet' herinner ik mij als een begenadigd voetballer van Gieten. In mijn tijd al een veteraan, maar dat moet volgens mij een goeie geweest zijn. Wie weet daar meer van?

(2021-03)  We ontvingen nog een paar mooie foto's van de boerderij van Strating. Ze zijn uit 1986.

 

In 1986 woonde Strating er nog, want op Facebook vertelt Margje Strating ons dat haar schoonmoeder in 1988 naar een appartement aan de Middendorp is verhuisd.

Klamer Bos meldt ons dat hij hier vroeger veel in de kapschuur heeft gespeeld en Jan Dokter at zich daar vol met kruisbessen. Onbekend is of dat met instemming van de boer was.  Mooi is ook de Opel Kadett, de oerdegelijke 'boerenauto'die op het erf staat geparkeerd.

(2005-10)  Harrie 'Tabak' Kloose nuanceert dit beeld een beetje: "Piet Maathuis was de hardste en gemeenste voetballer die Gieten ooit heeft gehad. Maar hij had een hart van goud"  

Goeie voetballer dus!

Aan de rechterkant ziet u een huis waar Geert Moek ooit nog eens een viswinkel had. Niet voor gebakken paling of lekkerbekjes, maar voor hengels, pieren, maden en aanverwante artikelen.
We werden gecorrigeerd door Mevrouw Hogenesch: "Het huis rechts is  niet het huis van Moek. Dit huis is een dubbel woonhuis, aan de linkerzijde wonen Tammo Kremer en Tinie. Wie er momenteel aan de rechterzijde woont weet ik niet. Het huis van Geert Moek staat achter het hek met de gemetselde dragers. Dit huis was vroeger de winkel van kruidenier Bastiaan Jansen."

(2005-10) Mevrouw Hogenesch komt nog even terug op haar stelling van hierboven: "Ik zag zojuist die hele oude foto van de Asserstraat en daar staat bij dat hij vanuit hetzelfde gezichtspunt is genomen als de foto waar ik al eens op gereargeerd heb, het huis van Tammo Kremer. Deze foto is echter verder weg genomen en het huis dat je hier rechts ziet is wèl het huis van Jansen en later Geert Moek. Als je op die site kijkt waar deze oude foto van is overgenomen zie je ook de nieuwere versie vanuit dit standpunt en daar staat het huis op zoals hij er nu nog uitziet."

Mevrouw Hognesch bedoelt de foto die Sicco Fockens voor de bewijsvoering had ingestuurd: 

 

(2005-10)  Harrie Kloose: Corrie Wolthuis was de schoondochter van Basjan Jansen. Zij hielp in de winkel. Als je om snoepjes vroeg was Corrie's standaardvraag: "met tepiertie of zunder tepiertie" Bakker Bron Wolthuis van de Centrale Bakkerij was de vader van Corrie. Roel Pranger vroeg aan Bron: "Wat he'j eteen met de Kerstdaogen?" Bron: Eerste dag bij ous zat haos en de tweede dag bij Basjan zat spruten". Basjan was een beetje zuinig..

Nu een veel oudere foto vanuit ongeveer hetzelfde standpunt.

Deze foto is afkomstig uit uit het Historisch Centrum Overijssel. We troffen hem aan op de site zoekplaatjes. Dat is een soort "moeilijke kwesties", maar dan op landelijk niveau. Deze foto werd er aangeboden, en aan de hand van een wonderlijke gezamenlijke research kwamen ze, uiteindelijk via Het Collectieve Geheugen, tot de plaatsbepaling.

 

Ook op de Asserstraat reden de wielrenners soms voorbij. Zal wel de "Ronde van Drenthe" of zoiets zijn geweest. In ieder geval was het 1965. Klopt wel aardig met de auto's die er zijn afgebeeld. Naast de Fiat 600 ook het nieuwste model Volkswagen: de Variant

(2010-06) Een kleine verbetering van Tonnie Knoop. Dit was niet de Ronde van Drenthe, maar de ronde van Nederland. Het was de 2e etappe van Hoogezand naar Doetinchem. Enkele koplopers hadden in Gieten een voorsprong van 18 minuten. We hebben even nader onderzoek verricht. Deze 2e etappe werd verreden op 13 mei 1965. Naar wij vermoeden valt de door Tonnie gememoreerde 18 minuten voorsprong onder het begrip 'vroege schermutselingen'. Uit het verslag van die etappe:

En de uitslag van die etappe zag er als volgt uit:

De Ronde van Nederland werd in 1965 gewonnen door Jan Janssen. Hoewel het buiten het onderwerp van deze site valt wil ik u de gefilmde beelden van de laatste etappe en de huldiging van Janssen door Prins Bernhard niet onthouden. Omdat de beelden en het commentaar zo ouderwetsch mooi zijn. Klik hier

 

Bovenstaand beeld is uit het begin van de jaren vijftig. Eigenlijk is er aan de aanblik nog niet zo heel veel veranderd. Onder meer zien we het huis waar Anne Oosterhof heeft gewoond. Later werd het ons politiebureau: Weggemans ging er toen wonen. Anne heeft nog goede herinneringen aan de periode dat het voetbalveld er niet was. Daar stonden toen in de zomer, net als bovenop de Hondsrug, de 'zaodbulten'.

Naar het huis op nummer 24, dat hierboven gedetailleerd is afgebeeld, kon de Gieter bevolking tot de jaren vijftig terecht voor een lampje en de reparatie van de radio. Kloose woonde hier voordat hij naar de Schoolstraat vertrok. Ik kreeg deze foto van Tonnie Knoop. Zijn vader had hier tot 1970 een accountantskantoor. De foto is genomen op 11 januari 1963.

De boerderij net voorbij de afslag van het Westerend. Henk Schuiling woont er nu. Maar wie hebben daar allemaal wel niet gewoond? Joel, Knoop, Speelman. Deze foto is van kort na de oorlog.

(2005-10)  Harrie Kloose:  In dat huis van Henk Schuiling heeft Eltjo Maas gewoond aan de kant van het Westerend. Jan Houd (mijn oom) vertelde, dat Eltjo zien vrouw een expert was in het holden van een kook- en soeppraotie.  Dat ging als volgt "Ik had der nog een beetje soep met wat boontjes staon van gister, 'k heb der een erappeltje bie schilt en stukje vleis bakken en zo had ik weer een mooi maoltje vandaog".

(2023-10)  We vonden een wat recentere foto van deze boerderij. We weten dat deze foto is gemaakt op  op 11 september 1973.





De melkbussen stonden nog aan de straat. In die tijd reed de GADO er nog gewoon langs, want we zien hier nog een bushalte. We dachten dat de foto op een maandag gemaakt moest zijn, omdat de was lekker buiten aan de lijn wappert, immers maandag is wasdag! We gingen het na en het bleek dat het gewoon een maandag was. Martje Hogenesch suggereerde nog dat deze afwijking van de stelregel "maandag=wasdag" misschien door het weer kwam, want het gebruik van wasdrogers was in die tijd nog niet aan de orde. Ook dat hebben we onderzocht: wat waren de weersvooruitzichten voor maandag 11 september geweest? In het Nieuwsblad van het Noorden van 8 september 1973 lezen we onderstaand weerbericht: Dat zag er goed uit!

 

(2023-10)  Klamer Bos komt met onderstaande foto uit ongeveer 1900 en meent dat ook de boerderij aan de linkerkant dezelfde is. Ik ben daar nog niet helemaal zeker van, maar het zou natuurlijk best kunnen. Wat denken jullie?

Nu we toch bij de afslag van het Westerend zijn, wil ik u eindelijk een foto van deze straat laten zien. Er is al veel naar gevraagd, maar ik had er geen. Nu dan eindelijk een ansichtkaart van het "Westereinde". De straat die in het verleden ooit één van de mooiste straten van Gieten is geweest.


Ik denk dat deze foto op een maandag is gemaakt. Immers maandag-wasdag. De onderbroeken wapperen bij deze boerderij lekker in de wind...


Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":