Asserstraat (1) - Brink

De afslag vanaf de Brink is eigenlijk vrij karakteristiek. Er bestaan dus ook vrij veel foto's van. We laten hier wat zien.

Dit zijn foto's van ongeveer dezelfde locatie.

In ieder geval staat op deze plaats sinds 1960 het zogenaamde waterschapsgebouw. Het was de plaats waar ooit Pongo zijn patatkraam, de oude caravan, heeft gehad. In het woongedeelte van het complex woonde altijd de familie Middelbrink. Middelbrink was een prominent CDA-gemeenteraadslid. En naar ik meen van de bloedgroep CHU. Maar waarom woonde Middelbrink daar eigenlijk? Was hij de voorzitter, of hoe noem je zoiets in een waterschap, van de Oostermoerse Vaart?

 (2016-12)Ik werd wat bijgepraat door dochter Gea. En er kwam gelijk nog een aardige anekdote over Hennie Dijkuizen bij. In 1957 werd waterschap Oostermoerse Vaart opgericht. Dat was ontstaan uit tal van kleine waterschappen uit de buurt. Middelbrink kwam vanuit Steenwijk over als nieuwe dijkgraaf en moest kwartier maken in Gieten. Het nieuwe waterschapsgebouw moest nog worden gebouwd. De familie Middelbrink ging zolang wonen aan de Asserstraat tegenover het voetbalveld. Aan de andere kant van de straat op het terrein van De Goorns werd ten behoeve van het waterschap een noodkeet/bouwkeet geplaatst. In 1960 was het nieuwe gebouw klaar en verhuisde de familie en het kantoor naar het gebouw op de hoek van de Brink-Asserstraat. Men warmde zich daar lekker aan de centrale verwarming, maar in 1967 kreeg Middelbrink een rekening van Hennie Dijkuizen aangaande de levering van gaskachels. Huh? Gaskachels? Ja, na tien jaar vond hij blijkbaar wel eens tijd worden om de rekening voor de kachels van het noodgebouw te versturen! Het niet of laat versturen van rekeningen was een handelsmerk van Dijkhuizen

Dit waterschapsgebouw heeft inmiddels zijn oorspronkelijke functie verloren. Ook de verschillende regionale waterschappen zijn gaan fuseren en zijn samengebracht in, hoe origineel Hunze en Aa's. Het administratief centrum van het waterschap bevindt zich, dacht ik, maar weet het niet zeker, in Zuidlaren. (Huh? In de gemeente Tynaarloo??)

 

 

Aan de overkant van het waterschapsgebouw was de schilderszaak van Harm Wiegman. De man die op 25 januari 1965 argeloos de Boerenleenbank bezocht en daar in een regelrechte 'krimi' belandde.

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":