Asserstraat - 4 Onderstaande foto's vergunnen ons een blik op het voormalige café dat vroeger aan de Asserstraat heeft gestaan. Wie tapten hier Oranjeboom Bier? De ouderen onder ons spreken over het café van Piet Huting, de wat jongeren kennen het nog als het biljartcafé van Harm Hoiting. Toen op deze plaats nieuwe woonhuizen werden gebouwd heeft Hoiting nog enige tijd een kroeg gehad op de hoek van de Schoolstraat en de Ambachtsstraat. Dit café heeft echter nooit de allure gehad als die van de Asserstraat.
Anne Oosterhof woonde in de buurt van dit café. Hij herinnert zich dat er aan het einde van de oorlog verschillende groepen geallieerden (Canadezen) 'lagen'. Zijn moeder deed vaak de was voor hen en kreeg daarvoor zeep, waarvan ze dat wat er overbleef voor de familie gebruikte. Anne zelf kreeg chocolade, pepermunt en kauwgom. Piet Essing uit Den Bosch mocht zo rond 1935 niet bij 't voetballen. Ze woonden dichtbij het oude voetbalveld en ze zagen na de wedstrijd de spelers als kreupelen van het veld komen. Maar vooral ook omdat de kreupelen hardop verkondigden:'Wacht maor, wij kriegt ze vanaovend wel bij Piet Huting' vonden zijn ouders dit geen goed milieu voor de kleine Piet!
Volgens Anne Oosterhof is er in Gieten ooit een korfbalvereninging geweest: Animo. De eerste wedstrijden van die vereniging vonden plaats op het veld achter dit café. De schuur deed dienst als kleedkamer. Tonnie Knoop weet dat er op de weilanden achter dokter Van der Blij soms een groot korfbaltournooi werd gehouden. Tussen de dokter en Jintes en Reinders (voor al uw groente en fruit), zeg maar waar nu C1000 is, was een hek dat toegang gaf tot de weilanden. Maar toen al was het een zompig gebied. Het kwam meer dan eens voor dat het toernooi niet doorging omdat alles onder water stond. Bé Zikken is er trouwens nog niet zo zeker van dat de naam van deze vereniging Animo was. Hem ligt bij dat het 'gewoon' Sparta was.
Wie geeft uitsluitsel?
Als we nog even verderop de Asserstraat afrijden dan komen we in het achterste deel van de Asserstraat. De foto hierboven is niet zo moeilijk thuis te brengen. Met die van hieronder is dat wat moeilijker. Maar als we ons in gedachten met de rug naar de snelweg opstellen (die er toen natuurlijk helemaal niet was) en in de richting van het dorp kijken, dan moet het toch te herkennen zijn. Of niet?
Ik zal even wat op de foto inzoomen. Dan kun je zien dat juist de schapen binnengehaald werden. Deze foto is van begin 1900. Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het Collectieve Geheugen"
|