Wandelbos "Het Zwanemeer"


Tekst Klamer Bos :

In 2021 kwam de discussie op gang over de naam Het Zwanemeer.
In het collectieve geheugen van oud Gietenaren zit steevast we " gaot naor het Zwaonemeer" en dan gaan we wandelen in het wandelbos Het Zwanemeer.Als kwajongens gingen we natuurlijk op ons fietsie deur het bos Crossen geweld mooie tijden als we eraan terug denken.
Maar helaas is de naam wat aan het verwateren en met name door de Gemeente Aa en Hunze door het plaatsen van een nieuw informatie bord enige tijd geleden.
Door de gemeente werd gesteld niet druk om maken, maar wel een heel verhaal over de prehistorie en de daarbij behorende bemerkingen die van toepassing zijn op het gebruik van de wandelpaden.
En op het bord zelf een tekst die totaal fout is. Het zandgat achter in het Zwanemeer heet Udding zien zandgat en die is ontgonnen ver voor de oorlog. Udding uit Eext won het zand en bracht het met paard en wagen naar Veendam voor de woningbouw en andere bouwwerken. Op de terugweg werd vaak turf meegenomen. Het zandgat is dus beslist niet het Zwanemeer. Dit zit nog bij velen in de herinnering en is dus duidelijk.
Let wel we moeten zuinig zijn op de resten van de prehistorie en de huidige flora en fauna maar foute teksten past niet in dit geheel.
Laten we het oude koesteren en de naam Het Zwanemeer Goed toepassen, oa, Camping het Zwanemeer, Zwembad Zwanemeer, Zwemclub Zwanemeer ( de Boskikkers nu erbij) en Hotel Restaurant Het Zwanemeer.
Mooie verhalen over ons Zwanemeer zijn welkom.
 

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van
"Het collectieve geheugen":