Het foto-album 52.

Herkomst foto's: Henk Alting, Amsterdam
Foto: Albert Bos op Wemenweg
Datering: 1938

Beschrijving: Dit is een uitsnede uit een bekende ansichtkaart uit 1938. "Man met paard en wipkar in het Steegje te Gieten", zo wordt deze foto beschreven in het Drents Fotoarchief. Omdat ik altijd meende dat dit Albert Bos uit Bonnen was, ging ik dat even verifiëren bij zoon Klamer. En dat was dus inderdaad het geval. En er valt nog wel wat meer over te vertellen!

Klamer vertelde mij desgevraagd: "Mien pap zei over deze foto altijd het volgende: er stond een fotograaf (in deze tijd zou je zeggen voor de kroeg van Jan Veninga, kijkend naar de Schoolstraat) die hem vroeg of hij even wilde stoppen zodat hij een mooie foto kon maken. Dat hij stil staat kun je ook zien want de repen aan de knuppel hangen slap. Toen had mien pap het nog wel aan tijd want hij was voerman bij de gemeente met zijn eigen paard en wagen. Bij de zomerdag met paard en wagen naar het boeren-zandgat in het Bonnerveld om geelzand te spitten samen met Mans Brink. Daarvan gingen zij dan op diverse plekken in Gieten bulten maken."

"Bij de herfstdag verzamelden ze het gemaaide gras van de slootkanten. Dat werd werd bovenop op die bulten gegooid, zodat het zand bij de winterdag niet zou gaan bevriezen. Dit zand was namelijk het strooizand bij gladheid. Ik herinner mij, zo schrijft Klamer, nog zo'n bult aan het begin van Boddelveld naast de pastorie vlak voor het hokje van de lijkwagen. Ze gingen dan met een kruiwagen vol zand over de Brink en strooiden daar het zand uit. Was het echt glad dan werd de wipkar volgespit en strooide Mans Brink op de wipkar en zat mien pap ernaast om het paard te mennen. Zowel het paard als mien pap stonden 'op scherp': het paard op ijzers en mien pap met spiekers door de klompen..."

Mooi verhaal! 

(2007-01) Klamer schreef de vorige keer over het "hokje van de lijkwagen". We kunnen ons voorstellen dat velen geen idee hebben van hoe zo'n hokje dat was. Er is een mooie duidelijke foto van.

En die lijkwagen was niet een mooie Amerikaanse auto, maar een elegante zwarte koets. Hieronder ziet u de lijkwagen in bedrijf tijdens de begrafenis op 17 april 1931 van de Gieter slachtoffers van het grote autongeluk bij Smilde

Hieronder zien we trouwens dezelfde Wemenweg, maar dan van de andere kant af gezien.

Wat leuk is op deze foto, is dat er zo idyllisch een paar kinderen aan de slootkant zitten. Beetje vaag is het wel...