Het foto-album 51.

Herkomst foto's: Jannie Vos - Huting, Roden
Foto: Boeren hebben samen een zelfbinder gekocht
Datering: ca.  1959

Beschrijving:   Eerst maar even nagaan wie er op de foto staan. Voor de trekker staat Harm van der Veen uit de Spekstoep. Op de tractor zit Jans Huting van de Gasselterweg. Tegen de machine aangeleund, in overall, onze latere en inmiddels overleden VVD-wethouder Hendrik Hogenesch. Naast hem staat zijn vader Jo Hogenesch. De familie Hogenesch woonde ook 'op Gasselterdiek' - Over 't spoor dus...

De foto illustreert duidelijk de mechanische vooruitgang in de landbouw. Ten eerste hebben we daar de stoere groene tractor. Het is een Gëldner.

Niet alleen de moderne tractor is het bewijs van de vooruitgang, maar ook de zelfbinder. "Hij klopt, hij veegt en hij zuigt", zo klonk ooit een reclamespotje voor een stofzuiger. Iets dergelijks hadden ze ook van de zelfbinder kunnen zeggen: "Hij maait, hij raapt en hij bindt". Drie handelingen in één slag! Voor de niet-agrariërs onder ons: we hebben het hier over het maaien van het koren. In het doe-het-zelf tijdperk bonden de boeren een bundel koren met een paar 'strengen' stro samen. De bundels noemden ze de schoven. Bij de zelfbinder werd er snel een handig touwtje omheen geslagen. De schoven werden 'op hokken' gezet. Ik noemde ze indertijd 'wigwams'. Dat was in mijn indianentijd..

Deze machine van de Gieter boeren werd in 'de maande' gekocht. Gezamenlijk aangeschaft voor gezamenlijk gebruik dus.