Het foto-album 50.December 2022: Van Niek Meijer onvingen we onderstaand krantenberichtje. Volgens Niek is dit bericht uit de Drentsche en Asser Courant van 12 april 1955. Dit zou betekenen, dat de informatie bij de foto niet klopt. Wie heeft het bij het juiste eind?

Herkomst foto's: Ankie Vissia - Huizer
Foto: Noodlanding sportvliegtuigje
Datering: 10 april 1954

Beschrijving: Dit was sensatie!! Op het voetbalveld moest een piloot zijn vliegtuig aan de grond zetten. Hij deed dat op het sportveld van Gieten. De precieze datum staat op de foto geschreven. Het zou leuk zijn als we eens in het krantenarchief gingen spitten om te zien of er ook iets meer over deze gebeurtenis is geschreven. Wil iemand dat bij gelegenheid eens gaan doen?

Ankie is benieuwd of ook achterhaald kan worden wie de mevrouw is die naar de lens van het fototoestel kijkt. Zo te zien lijkt het haar dat ze haar vader, die de fotograaf is, wel kent. En aan het jongetje geheel rechts zou ze zeggen dat dat wel één van de tweeling Henk of Jan Oosting zou kunnen zijn en wellicht is dit hun moeder. Volgens Ankie zijn die midden jaren vijftig naar Assen verhuisd. Daar kwam zij  Henk weer op de kweekschool tegen..

November 2005: Klamer Bos kan zich het nog herinneren. Hij was erbij. Het vliegtuig moest landen omdat het geen brandstof meer had. Met een grote jerrycan ging het snel naar Jan Vlieghuis. Er werd getankt en toen snel de lucht weer in: "het vliegtuig ging helemaal achter op het voetbalveld staan bij de Bokkemond (Zijtak - Henk) en kon zo schuin oversteken richting Eelde" Volgens Klamer was ie alweer in de lucht voordat de politie er was... Dat zou in onze tijd van mobiele telefoons en Internet toch ondenkbaar zijn.

De vrouw is inderdaad Aaltje Oosting Martens. En het jongetje is Jan Oosting. De moeder van Jan, die in Assen woont, heeft nog wat namen gegeven van mensen die op de foto staan: De man met pet is Piet Redeker. De vrouw met hoofddoek is Trientje Redeker-Franssens. En volgens Klamer is die jongen voor de propeller Harm Vos, zoon van Ep Vos, broer van Bert Vos die  vroeger dus aan 't Vossenpattie woonde... de boerderij aan de Spiekersteeg.

Links acher op de foto zien we de contouren van de fabriek van Udema.