De middenstand adverteert in Gieten
Advertenties - 1

Door naar: Advertenties -2 - Advertenties - 3 - Advertenties - 4

We gaan ons de komende weken richten op de Gieter middenstand. Want de tegenwoordige reclameuitingen vallen duidelijk in het niet bij deze juweeltjes.

Wat te denken van onze kolenboer Alferink, die we op deze site eerder hebben leren kennen als Klamer Sik. Moeten we tegenwoordig allerhande vitaminepreparaten en drink-ontbijten aanschaffen om fit te blijven, we konden vroeger voor enige fitheid volstaan met een zak kolen!

En niet zomaar tweede of derde kwaliteit, niks daarvan, de kolen werden door Alferink deskundig verzorgd!

En waar ging de zuinige huisvrouw naar toe?

Die stapte op de fiets en ging naar de Gasselterweg. Naar de Albino-winkel van Bos.

Op 21 oktober 1933 begon Jan Luitje Bos (geb. 26-08-1903 te Veendam) aan de Gasselterweg 8 te Gieten een bedrijf die als volgt bij de Kamer van Koophandel werd ingeschreven:
Winkelzaak in kruidenierswaren, tabaksfabrikaten, galanterieen, huishoudelijke artikelen, glas, porselein en aardewerk, lederwaren, speelgoederen en drogisterij.

Kortom van alle markten thuis...

De foto heb ik gekregen van Henk Bos uit Oosterhesselen. Deze is van voor 1955. Toen werd de winkel namelijk verbouwd. Later kennen we deze winkel als de plaatselijke Centra-winkel: een zelfbediening!!

 (2010-03) Maar dan wel een hypermoderne zelfbediening, maar er moet wel geadverteerd blijven worden . Ook voor Bos

 (2011-10) De tijden veranderen. Kruideniers gaan en tweewielerspecialisten komen er voor in de plaats. In de winkel van Joh. Bos verkocht Jan Postmus vanaf 1980  brommers en motoren. En ook Jan liet zich natuurlijk in de advertentiewereld niet onbetuigd. Jan die stelt Cheney aan ons voor.

En blijkbaar was deze contactadvertentie niet zonder resultaat. Want Jan bedankt alle belangstellenden voor de leuke reacties en attenties.

 Vanaf 1996 verkoopt Postmus daarbij ook nog eens een eigen speciale fietsen. Hoewel de business een heel andere is geworden is het pand waarin de winkel is gevestigd bijna niet veranderd. Alleen die linker etalageruit en een extra schoorsteen zijn nieuw.

In de krant werd er door bedrijven ook in de kleine annonces geadverteerd. Een beetje kanenbrood van Udema was voor de hond in 1932 natuurlijk niet te versmaden. Kon gewoon bij de fabriek van Udema gekocht worden.

 

What about de oprukkende 24-uurs economie in Nederland. Die was in Gieten al lang begonnen! In de Schoolstraat konden we dag en nacht terecht voor een appeltje in de automatiek van Braam. Uiteraard: "beleefd aanbevelend"

Doorgaan naar: Advertenties -2 - Advertenties -3 - Advertenties -4

Terug naar: Middenstanders_verzamel