Persoonlijke notitie Klamer Bos:
de Centrale bakkerij

(2017-10) Een nadere belichting van zaken in en om Gieten. In de afgelopen tijd zijn op FB vaak zaken van Gieten belicht. Zo ook de Centrale bakkerij van waaruit Monty met zijn ventkar door Gieten brood bezorgde. Ik ben van 1948 en heb in mijn jonge jaren twee bakkerijen meegemaakt, de centrale bakkerij en bakker Kamphuis. Wel herinner ik mij nog enige verkooppunten van de voormalige bakkers, Jan Stel in Bonnen, Glastra aan de Stationsstraat, De Vries eerst Stationsstraat en later aan de Naweg, Pranger Spekstoep, Pranger aan de Eexterweg, Vos bakkerij de Vlijt aan de Schoolstraa, Krikke in het oude melkfabriekje. De naderhand bekendste bakkerij is volgens mij die van bakker Pranger aan de Eexterweg: hier is destijds Attempt One ontstaan, de voorloper van The House of the Rising Sun.


Van de volgende locaties is nog zichtbaar dat het winkels waren

Glastra Stationsstraat De Vries Naweg Pranger Spekstoep Stel Bonnen

Het interieur van de winkel van bakkerij Stel nu in de huidige tijd


En de laatste zelfstandige bakker van Gieten, bakker Kamphuis in Bonnen.


Wat mij nog bezig houdt, is waarom mocht er pas na 10.00 uur 's morgens worden gevent met brood?
Wie waren de bakkers in de centrale bakkerij en wat was hun taakverdeling?
Wie waren allemaal de broodventers?
Kom maar met de namen en verhalen we horen het graag. Dan kunnen we een mooi kompleet verhaal maken over de bakkers van Gieten.

Gieten, Klamer Bos.


(2018-01)  Klamer kwam nog met een aanvulling op de locaties waar bakkers hebben gezeten. Hierboven is de winkel van Glastra al te zien. Maar voor die tijd was het ook al een bakkerij-bakkerswinkel. Het was Kramer die hier toen was gevestigd. Naast Brood Koek & Banket verkocht hij ook Kruideniers en Koloniale waren.(2018-03)  Een kleine aanvulling op de bakkerspraktijk van Glastra. We kwamen onverwacht een gebruikt zakje tegen waarin hij zijn lekkernijen verpakte. Dat mogen we u toch niet onthouden?

Verder ook een paar foto's van de bakkerij-winkel van Krikke op de hoek van de Schoolstraat-Wemenweg. Nadat de boterfabriek was verhuisd naar Bonnen kwam Krikke hier als bakker

We zien hier de broden van Krikke voor het raam liggen... 


(2018-02)  Hendrik Veenhof uit Veendam reageert op de oproep van Klamer..

"Klamer Bos vraagt wie er alzo broodventers waren Gieten en Bonnen. Zover ik mij kan herinneren waren het vaak de bakkers zelf, Bronger Wolthuis ventte, Kamphuis ventte ook zelf gelijk Jan Stel en Pranger. Glastra was ookzelf bij de weg. Volgens mij Jan Kramer ook. Later ventte Roelof Willems voor de Centrale Bakkerij. Gebak werd op bestelling geleverd door de diverse bakkers en of die zelf dat allemaal wel bakten weet ik niet, volgens mij werden die vanuit een ander dorp aangeleverd en als ik mij niet vergis was bakker Vos in de Schoolstraat de eerste die gebak verzorgde.


Mijn opa had wel drie bakkers aan huis en de reden was dan dat hij met de Kerst wel van elk een krentenbrood kado kreeg. Roelof Wilms “Monty” leverde soms bij weer en wind, winter en zomer nog een half witte brood. Moet je je voorstellen dat hij twee keer bij “Haarm Pep op ‘t Hoog “ de bult op moest. Bij bakker Kamphuis kon je gebrande pinda’s kopen. Hij brandde die zelf en ook bracht ik daar geschilde appeltjes die in een schoon kussensloop geleverd en gedroogd werden en die later in een metalen trommel weer werden afgehaald. Mijn opa bestelde bij Kamphuis ook grote roggebroden voor het paard en leverde daar zelf de rogge voor die bij de mulder gemalen werd.

En los van de bakkers uit Gieten en Bonnen kwam ook nog bakker Darwinkel vanuit Gieterveen met brood langs de deuren. Jan en Tinus om de beurt. Bij onze buren kwam ook nog bakker Moek uit Gasselte aan de deur die vanuit Kostvlies nog even enkele bewoners in Achter ‘t Hout aan deed."

Terug naar: Persoonlijke notities