Het foto-album 54.

Herkomst foto's: Jan Mulder, Nieuwegein
Foto: Jan Poe
Datering: ca. 1950

Beschrijving:(2008-03) Kent U Jan Poe? Ik niet. Maar Jan Poe schijnt in Gieten een zeer bekend figuur geweest te zijn. Hij woonde voor de oorlog aan de Stationsstraat. Daar had hij een viswinkeltje. Zijn bijnaam "Jan Poe" stamt uit die tijd. Want als er nieuwe vis werd binnengebracht dan was het altijd "Poe, poe weer tien bukk'ns veur 'n kwartien." Zijn eigenlijke naam was Jan Mulder.
Daarom nemen we Jan Mulder, alias Jan Poe, graag op in onze dorps fotogalerij. De foto's zijn allemaal zo van rond 1950.

Dit is Jan dus. Op de foto naast zijn vrouw. Zij heette officieel Berendina van Breda. Mooie naam, maar in de volksmond was het "Moet" In dit geval niet als een verbastering van "Moe" of "Moeder". Maar gewoon zoals het er staat. "Moet" Zij was dus dwingend. Alles was ze zei, dat zou en moest gebeuren. "Moet" dus. Op de foto hieronder, uit 1958, kijkt "Moet" inderdaad wel een beetje streng.

Jan Poe is in 1974 overleden en is 85 jaar geworden. "Moet" kon daar niet tegenop en overleed in 1960 op 67 jarige leeftijd.

De onderstaande foto vind ik een juweeltje. De oude en de nieuwe tijd komen hier samen. De waterpunt en de motorfiets! Het lijkt erop of Jan Poe, die naar achteren loopt even een plas gaat doen, waar zoon Teunis Mulder, de man in het midden zo te zien net mee klaar is. Teunis was automonteur bij Udema. En de man links naast de waterput en de motor rechts die horen bij elkaar! Het is Coureur Hilko Wolda.  Hij had verkering met Bea, de kleindochter van Jan. ook Hilko werkte bij Udema . Als schilder. Zat er eigenlijk wel iemand vlees te snijden daar??>

Het lijkt me echt een tafereel van een vroege zondagmiddag...na een borrel en net voor de groentensoep.

Tenslotte nog een zondagse foto van Jan Poe zelf. Wie hem nu nog niet kent... Jan Mulder was de naam! Graag horen we wat meer verhalen van en over  visboer Jan!