Het foto-album 29.

Herkomst foto: Joke Meertens, Amsterdam (ZO)
Foto: Sparta voor de kerk
Datering: 1907

Beschrijving:Van Joke Meertens kreeg ik deze op hardkarton geplakte foto te leen. Haar opa maakte deel uit van dit illustere gezelschap. Bij het doorbladeren van het boek over Gieten van Jo Tingen kwam ik deze foto ook tegen. Van hem neem ik een aantal wetenswaardigheden over.
Het jaar 1907 was het jaar van de oprichting van gymnastiekvereniging Sparta. De drijvende kracht in die beginjaren is meester De Jong geweest. We zien hem hier heel voornaam links op de voorgrond zitten.

De gymnasten dragen schitterende pakken. Op de shirts staat diagonaal 'Sparta' geschreven. Gekocht bij Holthinrichs voor de prijs van f 5,50. Dat was inclusief pet en sjerp. Voor de schoenen, gekocht bij E. Withhaar, moest 2,25 worden neergelegd.

Bedragen die er in het begin van deze eeuw niet om logen. De eerste leden waren in het begin dan ook vooral afkomstig uit gegoede boeren- en burgergezinnen. Waaronder dus ook de plaatselijke timmerman, Kars Meertens.

Zal hij de volgende dag direct terug gegaan zijn naar de kerk om de deurpost 'oet te stukk'n'? Want dat ziet er allemaal niet zo best uit!