Het foto-album 24.

Herkomst foto:Geesje Venema-Meinders, Gieten
Foto: Huisslachting
Datering: november, 1971

Beschrijving: In het Collectieve Geheugen hebben we al heel wat pagina's gewijd aan de slachterij van Udema. Maar laten we ons niet vergissen: ook werd er in Gieten wel gewoon aan huis geslacht.

Op deze foto zien we Hendrik Ensing en zijn zoon Jan. Beide dorpsgenoten zijn inmiddels overleden. Zij slachtten indertijd in Gieten en omgeving veel varkens. Het zwien dat hier op de ladder ligt, woog ongeveer 450 pond. Het was één van de laatste slachtoffers van de Ensings. Wet- en regelgeving verboden rond die tijd het gezellige huisslachten.

pijl(2009-02) Jos Hagelaar is in het dagelijks leven slager. Hij schreef ons naar aanleiding van het gesuggereeerde gewicht het volgende: Het varken op de ladder weegt zeker geen 450 pond. De helft lijkt mij nog aan de hoge kant. Vergelijk de 2 slachters met de omvang van het varken. Ik denk dat een varken is van ongeveer 90 kg geslacht gewicht.

Naast het slachten was Hendrik ook bekwaam in het castreren van biggetjes. Natuurlijk was dat een interessant schouwspel voor 'nieuwsgierige jongetjes'. Het kon dan gebeuren dat Hendrik aan de geénteresseerde toeschouwer vroeg even zijn hand op te houden...
Altijd in voor een grap!