Het foto-album 15.

Herkomst foto: S.F.N. Tamminga, Gieten
Foto: Voor de start jeugdwielerronde
Datering: 10 juli 1965

Beschrijving:In het jaar 1958 werd de vereniging de "Gieter Wielerronde" opgericht. Aanvankelijk werd de Gieter wielerrronde gehouden op het circuit Julianalaan - Molenstraat - Naweg - Noordes. Gieten had eigen wielrenners bij de amateurs: Harm Rutgers en vooral Jo Wilkens waren vermaard.

Later (meestal op de eerste zondag van de maand juli) werd de ronde gehouden op het rondje Waardeellaan - Stokleggingslaan - Landspoelen - Wilkerweg. Waarschijnlijk is deze foto gemaakt toen hier voor de eerste keer de ronde werd gefietst. We zien dat de nieuwbouw in de Waardeellaan nog in volle gang is.

Blijkbaar had Gieten ook een eigen wielervereniging: De Stormvogels. En kennelijk werd er ook een jeugdronde gehouden. We zien hier de Gietense jeugd voor de start. Het is burgemeester Van Walsum die hier het startsein geeft voor het vertrek van het peleton. Let u op de fietssturen van de gewone doordeweekse fietsen. Op de midvoor na hebben ze hem allemaal in de race-stand staan! Zijn er nog Gieters die herinneringen hebben aan deze club en deze wedstrijd? Ziet u nog bekenden?

Van twee kanten kreeg ik te horen dat De Stormvogels geen vereniging uit Gieten was, maar uit Veendam. Klamer Bos legt tevens uit hoe de vork aan de steel zit. De wielerwedstrijden in Gieten werden georganiseerd door de 'Vereniging Gieter Wielerronde' en tegenwoordig door 'Stichting wielerpromotie Oostermoer'. Vroeger was dat anders. Als iemand een wielerwedstrijd wilde organiseren, dan werden er wat mensen bijelkaar getrommeld. Zij verzamelden onder meer premies bij de plaatselijke middenstand ('een eierwekker beschikbaar gesteld door Oosting aan de Stationsstraat' of 'tien rollen beschuit beschikbaar gesteld door de Centrale Bakkerij aan de Spekstoep'-zo hoor ik de speaker de premies in mijn geheugen nog aankondigen) Deze organisatoren waren evenwel niet gerechtigd om een officiële KNWU-wedstrijd te organiseren. Daarom moest samenwerking gezocht worden met officiële wielerverenigingen. Dat was eerst De Stormvogels uit Veendam, en later Meteoor uit Assen. Tot op de dag van vandaag is dat zo gebleven: nog altijd is Hans Klaucke van Meteoor aanwezig bij de uitreiking van de rugnummers.

Elders is in het Collectieve Geheugen is het multifunctionele karakter van de opleggers van Woltman al geroemd. Hier zien we hem terug als jurywagen bij de wielerronde. Nog een interessant detail is de blauwe politieauto (tuut'n auto) die als volgwagen fungeert.