Ben van Eysselsteijn

Terug naar: Oude Groningerweg - 1

Ben van Eysselsteijn werd op 22 januari 1898 geboren. Hij overleed op 75 jarige leeftijd op 13 augustus 1973. Hij schreef boeken, gedichten, toneelstukken en zelfs een scenario voor de film:

VEERTIG JAREN

ook: DE NATIONALE FILM VEERTIG JAREN

De lotgevallen van de Amsterdamse arts Rolf van Meerle en zijn vrouw Eline en de Brabantse fabrikant Frans Maasdonk en zijn vrouw Annetje en die van hun kinderen en kleinkinderen weerspiegelen de geschiedenis van de monarchie en politieke, economische en sociale ontwikkelingen gedurende de periode 1898-1938. Muziek: Leo P. Ruigrok en Max Tak. Veertig jaren is een film gezien door de ogen van een rechtse-liberaal; Troelstra komt niet voor en arbeiders zuipen de helft van hun loon op en de fabrieksdirecteur zet zijn stakend personeel zonder pardon de straat op. Opgenomen met groot vertoon, maar met weinig succes ter gelegenheid van het veertigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Nederlands Oost-Indië werd ook beschouwd, daar het onverbrekelijk met Nederland was verbonden. Film kostte 112.000 gulden. Veertig jaren ging met maar liefst 51 kopieën in première. Tot dan toe waren de 16 kopieën van De Jantjes goed voor een record. De overheid zat later echter wel -door het wegblijvende publiek- met een verliespost van 120.000 gulden. Dit is de enige van de bewaardgebleven film uit de jaren dertig die in het bezit is van de Rijksvoorlichtingsdienst in Den Haag. Alle andere films worden bewaard door het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam. Vertoond op het festival van Venetië. Film mocht tijdens de Tweede Wereldoorlog niet vertoond worden. De première van de film was op 28 augustus 1938

Het bovenstaande is afkomtig uit website Alle Nederlandse speelfilms vanaf 1985 tot heden van René van Dam.

In de roman 'Dorre grond' (In het Engels: Arid Earth) speelt een (boeren)familiegeschiedenis zich af tegen de achtergrond van een landschap waar dat van Gieten model voor heeft gestaan. Eén rijmpje dat in dit boek voorkomt wil ik citeren:

De Alinghs, de Altings,

de Hiddinghs, de Pelincks,

de Papings, de Mantings,

de Nysinghs, de Tabings,

de Jalvinghs en Wallings,

zijn in het landschap Drenthe,

volgens aller gedachten,

onder de eigenerfden

de tien oudste geslachten.

Waarvan acte!!

De nog altijd in Gieten woonachtige Henk Nijkeuter heeft zich verder verdiept in de persoon en het werk van Ben van Eysselsteijn. Volledigheidshalve verwijs ik belangstellenden naar dit boek.

Titel: Ben van Eysselsteijn (1898-1973), Drent uit heimwee en verlangen : een schrijversportret, de receptie van zijn werken en zijn verbondenheid met Drenthe : voorzien van een bibliografie
Jaar: 1996
Auteur(s): H.Nijkeuter
Uitgave: Assen : Van Gorcum
Reeks: Drentse historische reeks ; 5
Omvang: XII, 243 p
ISBN: 90-232-3175-9

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van Ben van Eysslsteijn doet een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":


Terug naar: Oude Groningerweg - 1