Spiekersteeg

 De Spiekersteeg was vroeger een pad . Het liep net als nu van de Eexterweg naar de Asserstraat. Nadat eerst de oude nieuwe Gieterschool daar heeft gestaan en nu dat immense complex van het gemeentehuis van Aa en Hunze, heeft dat pad een heel ander karakter gekregen.  Vroeger was het een echt pad, met aan één zijde een (schelpen?)fietspaadje. 

Boerderij van Vos.


Hier één van de mooiste boerderijen die Gieten ooit heeft gehad.
Oorspronkelijk gebouwd rond 1700.Zegeringhof, zo staat onder deze ansichtkaart geschreven. Dat zal wel. Zegering zal er ook wel gewoond hebben. Maar in mijn beleving is dit de boerderij van Vos. De inrit naar de boerderij lag aan de Asserstraat. Maar vanuit de klaslokalen aan de Spiekersteeg hadden we altijd een machtig mooi uitzicht op de agrarische activiteiten die hier werden uitgevoerd. Wij hadden geen kinderboerderij nodig. De beestn liepen gewoon in 't kaampie tegenover de school.

Deze foto bewijst het. U moet de Spiekersteeg zo achter deze afrastering voorstellen.

Echter op een achternamiddag in 1990 onweerde het vreselijk in Gieten. Harry Driever zat uit het raam te kijken. Ineens zag hij grote rookpluimen boven de bomen uitkomen. In de auto ... snel naar de plaats waar het moest zijn. Hij zag het al: boerderij van Vos in de fik. Een bolbliksem was op de deel ingeslagen en is daar nog wat heen en weer gestuiterd. Hij kon nog een paar mooie foto's maken.

.

 

Pieter Venema van de Gieter brandweer heeft het logboek er nog eens bijgepakt. En geeft ons nadere informatie over deze fik:
"De brand is op woensdagmiddag 18 april 1990 omstreeks 18:00 uur uitgebroken. Toen de brandweer arriveerde stond het gehele dak al van voor tot achter in de brand en was er geen redden meer aan. De brandweer van Gasselte heeft nog bijstand verleend.
Opmerkelijk was dat tijdens het nablussen nog enkele geiten ongeschonden uit de totaal verbrande boerderij werd gered. De hond van de familie Vos heeft de brand niet overleefd. Om 01:30 uur was de brand geheel geblust en keerde de brandweer weer terug
naar de kazerne."

 

Het verhaal gaat dat aan de Spiekersteeg een spijkerboom heeft gestaan. Een watte??? Een spijkerboom! De Gieter spijkerboom speelde een rol in de strijd tussen de Oranjemannen en de Patriotten in het laatst van de 18e eeuw. In die tijd was er over en weer tussen de beide groepen veel plagerij. In ons dorp probeerde men de tegenstanders te treffen door een spijker in de boom te slaan; die spijker had dan de betekenis van 'een hart onder de riem' der partijgenoten en 'een doorn in het oog' van de tegenstanders.

(2022-02) In 1964 verhuisde de Gieterschool van de Schoolstraat naar de Eexterweg/Spiekersteeg. Kijkend vanaf de Asserstraat was dit tot ongeveer 2004 een karakteristiek gezicht langs de Spiekersteeg. Deze foto is afkomstig van een oude cd met foto's met de naam HarmaB. We konden HarmaB eerst niet thuisbrengen, maar inmiddels weten we dat het Harma Bartelds is.  Ze heeft meer foto's van deze omgeving gemaakt, dus u heeft nog wat tegoed!

 

In 2004 kreeg de gemeente Aa en Hunze een nieuw gemeentehuis. Vanaf dat moment zag dat uitzicht er zoals hieronder uit.

Deze foto is trouwens afkomstig van architectenbureau Acampo uit Amsterdam. Op Facebook schreef Martje Hogenesch over deze foto: "vanuit deze positie lijkt de voorzijde wel bij een fort te horen". Ze heeft gelijk, daar lijkt het wel een beet op!


Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":


Clicky