Persoonlijke notitie Nijso Beishuizen: 
Udema wandelclub

Terug naar: Persoonlijke notities
Terug naar: Groepsfoto's

Het volgende verhaal ontvingen we van Nijso Beishuizen. Nijso was, en is dat overigens nog steeds, een zeer fanatieke sportwandelaar.Dat is niet zomaar even op een late namiddag een stukkie wandelen, zoals u wellicht zult denken. Nee, het gaat om het 'georganiseerd wandelen'. Dit kost, zo van Nijso te horen. veel inspanning en een gedegen voorbereiding. Vooral je kleding,  schoeisel, eten en drinken.

Het verhaal van Nijso:

Ik liep geregeld mee met georganiseerde wandeltochten. Ein van mijn hoogtepunten was de wandelclub van Udema (Unilever) Gieten. Deze georganiseerde club deed zelfs mee aan o.a. de wandelvierdaagse van Nijmegen in 1966. Voordat we werkelijk de eindstreep in Nijmegen konden halen ging er wel wat aan vooraf.

een ochtendje trainen...
Dat was een gedegen training op de zaterdagmorgen. We liepen niet even een stukje door het dorp of over het plein van Udema. Nee, het was een echte training, We liepen dan even van de fabriek van Udema in Gieten naar Gieterveen, Gasselterboerveen, Gasselternijveen, Buinerveen. Dan even een klein half uurtje pauze, en dan weer snel verder naar Papenvoort, Rolde, Eext en weer terug naar Gieten. Een hele tippel dus.

Vierdaagse in Nijmegen

Wij liepen de Vierdaagse in Nijmegen als de Udema Wandelgroep. Wij namen ook deel aan de vlaggenparade een dag voor de start, dit samen met de hele Unilevergroep. Dat was In het Goffertstadion. De eerste dag was toch wel wennen aan z'n groots evenement, de drukte het lawaai. De sfeer om je heen pept je helemaal op. Met o.a. gezang, een drumband en vele andere vormen van afleiding. Je vergeet dan eigenlijk dat je loopt, het lopen gaat vanzelf. "Nou ja, vanzelf??".

Toch krijg je tijdens de wandelingen regelmatig met een dipje te maken, dan denk je al heel snel: "was ik maar in Gieten gebleven". Maar als sportman moet je geen krimp geven, zo is mij altijd geleerd. Bij een gezellig stukje muziek tijdens de tocht van een showband is het leed snel geleden. Aan het einde na vier dagen bij binnenkomst in Nijmegen op de Via Gladiola hadden wij 4 x 55 kilometer gelopen. Uiteraard werden wij ook ruim voorzien van gladiolen.de Udema wandelgroep op de vierdaagse van Nijmegen
Nijso loopt op de tweede rij, eerste van rechts


Tijdens de vierdaagse werden wij ondergebracht bij gezellige gastgezinnen in Nijmegen en omstreken. Dit werd geregeld door de organisatie van de Unilever Wandelgroep. Voor mij is het nog steeds jammer dat dit vergane glorie is. Ik heb bijgaande foto van deze wandeltocht opgezocht in mijn archief van de vierdaagse te Nijmegen in 1966. Dan komen alle herinneringen weer boven....
Gieten, Nijso Beishuizen, december 2007


Terug naar: Persoonlijke notities