Koninginnedag - 2

Na de optocht kwam het moment waarop de burgemeester ons ging toespreken. Hij maakte onder meer de prijzen bekend. We zien Hotel Braams nog in de oude glorie. Iedereen ging er eens even lekker uitblazen. De blazers van de Harmonie en de meiden van de vaandels. En als de burgemeester uitgesproken was dan gingen we allen uit volle borst het Wilhelmus zingen.

(2012-05) Anke Nobbe, tegenwoordig woonachtig in Hoogezand, maakt deel uit van de vaandeldragers.

 

Natuurlijk was het programma elk jaar verschillend. Maar vaak gingen we na het officiŽle deel naar het schoolplein van de nieuwe school. Dat wil zeggen de nieuwe Gieter school aan de Eexterweg. Daar gingen we ballonnen oplaten. Met een kaartje eraan, opdat de mensen in Polen of nog verder weg dat kaartje weer terug konden sturen. Daar gingen we ons dan eens goed schrap voor zetten.

 

(2007-04) Bert Hadderingh  is klaar voor
 de lancering van zijn ballon

Niet elke ballon kwam echter in Oost-Duitsland of Polen terecht. Sommigen kwamen niet verder dan de Eexterweg. Om wat precieser te zijn: in de antenne van Dijkhuizen en in de bomen voor de 'arbeidershuisjes' die toen nog tegenover de school stonden.Dan gingen we naar huis. Daar dronken we een feestelijk glaasje Exota en aten een bordje Koninginnesoep. En dan 's middags maakten we ons op voor het grote spelletjesgebeuren op 'De Goorns' of de straattekenwedstrijd in het Westerend.

(2013-04)  Aan het einde van deze maand is het voor het laatst koninginnedag op 30 april. Koningin Beatrix doet afstand van de troon en Willem-Alexander kruipt erop. Ook dit zal in Gieten aanleiding zijn voor feestelijkheden. Hoe was dat bij eerdere troonsbestijgingen het geval? Bij die van Wilhelmina in 1898 konden we terugvallen op speurwerk van Martha Hoven uit 1998. Zij vond in een niet nader bij name genoemde krant het verslag van de feestelijkheden. Vreemd is dat op 2 september van het feest al verslag wordt gedaan, terwijl de officiŽle inhuldiging op 6 september was. Blijkbaar heeft men in Gieten gewoon haar 18e verjaardag op 31 augustus 1898 als feestmoment aangegrepen. 

Gieten 2 september 1898

Onder begunstiging van het weer had heden alhier plaats het schoolfeest ter gelegenheid van de troonsbestijging van de Koningin. 's Morgens werd door de jeugd een optocht door het dorp gehouden, die door het bont van vlaggen en oranje een aardig gezicht opleverde. 's Middags werden wedstrijden en tombola's georganiseerd, terwijl de kinderen middelerwijl weren onthaald op chocolade (gratis beschikbaar gesteld door de firma Van Houten), koek, limonade en versnaperingen. De avond was gewijd aan een feest voor de ouderen. In de zaal van de heer Rijnberg heerschten den geheelen avond een gezellige toon, de feestvreugde werd verhoogt door het afsteken van een vuurwerk, zoodat de feestviering alhier uitstekend geslaagd kan worden genoemd. Voor een goed deel kan dit op rekening worden gesteld van de muziek van den heer Dijkstra te Groningen, die zich met zijn corps zeer goed van zijn taak kweet.