Bonnen -3
Klein Hilbingshof
Dit is 'Klein Hilbingshof' in 1958. Het boerderijtje werd juist op tijd van de definitieve instorting gered. Het werd geheel gerestaureerd. De overige foto's zijn allemaal van nieuwjaarsdag 1965.
In 1993 heeft Klamer Bos een boekje geschreven over Het Huis te Bonnen. Voor deze pagina in het Collectieve Geheugen zijn vooral kop en staart van deze publicatie interessant. Want in de eerste regel al schrijft Klamer dat hij een einde tracht te maken aan allerlei misvattingen die rond het Huis te Bonnen bestaan. We krijgen in dit boek de hele bewoningsgeschiedenis te lezen. Wie in deze materie is geinteresseerd verwijs ik graag naar deze publicatie.
Dingspels, kerspels, buurtschappen en eigenerfden met waardelen in de marke zijn kernbegrippen in de oude 'staatsinrichting' van het Drentse landschap. In ieder geval kocht de familie Wijffrinck uit de stad Groningen in 1605 een waardeel in de marke Bonnen. Samen met de familie Sijgers ging die er een huis op bouwen. Via de eigenaars Struuck, Van Dongen kwam Het Huis uiteindelijk in handen van de niet adellijke gebroeders Hilbing uit Gasselte. Zij waren op 23 december 1768 voor 6738 gulden spekkoper.
En wat deden de Hilbings met het huis? Ze lieten het slopen! Wat er nu nog van over is, is slechts een weiland met de restanten van een gracht en een oprijlaan met oude eiken.
Maar Klein Hilbingshof dan? Hoe zit dat met de connectie met de havezate Entinge? Maakt dit dan geen deel van de geschiedenis van de 'Gieter Heeren'? De ontluistering is groot als we in het boek van Klamer de laatste alinea lezen:
Het boerderijtje behoorde nooit tot Het Huis. Het was lange tijd in het bezit van de familie Bruins. In dat boerderijtje had zij een weverij.
Pfftttt...
De ballon is leeggelopen.
De Hondsrug en omgeving is voor kunstenaars een inspirerende omgeving. Ook Hilbingshof is, zoals u hier kunt zien op een mooie wijze op het doek vastgelegd.>
(2008-02)
Martje Hogenesch stuurde ons foto's van Klein
Hilbingshof uit 1943. Zij heeft hier nog gewoond. Sterker nog ze is hier in 1945
geboren. In 1948 verhuisde de familie naar de Kalkamperweg.
De hooimachine staat buiten, dus het zal wel in de zomer zijn geweest.
Voor het huis mijn oudste broer Hendrik en zus Boelina terwijl mijn moeder in de deuropening het haar staat te kammen van Aaltje.
Dit is mijn moeder Martje Hogenesch-Zandvoort. Ze is hier hoogzwanger van haar vijfde kind, een zoon die echter al na drie dagen overleed.
(2008-03)
Wat betreft Hilbingshof gaan we met de afbeeldingen steeds verder terug in de tijd. Van Klamer kregen we een foto uit
1925. Ik weet zeker dat de meesten van u toen nog niet geboren waren. U ziet op de achtergrond dat het koren 'op hokken' staat.
(2012-04) Naar wij vermoeden is het verhaal van Klein Hilbingshof ten einde. In de nacht van 11 op 12 maart 2012 is de oude boerderij geheel in vlammen opgegaan. Omdat kort na de ontdekking van deze brand ook een gelijksoortige boerderij in Rolde in de fik stond en een tijdje geleden ook op andere plaatsen in de buurt boerderijen zijn afgebrand lijkt toeval onwaarschijnlijk. Wij zoeken een brandstichter!
Brand op de Hondsrug
Dit is wat er nog rest van Klein Hilbingshof (Jan Venema)
Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":