Persoonlijke notitie Henk Dost:
Zeg het met tekeningen

Terug naar: Persoonlijke notities


 (2014-04)  Henk Dost is geboren in Gieten. Hij is, als ruime tachtiger, misschien wel de oudste inwoner die zelfstandig actief is op Internet. Hij heeft een brede en gevarieerde geschiedenis in Gieten. Henk heeft in de loop der jaren vele mooie tekeningen gemaakt van Gieten. Wij brengen ze hier allemaal samen. En Henk vertelt er herinneringen bij.

 Boerderij van Vos aan de Spiekersteeg. Door de bolbliksem getroffen. Werd weer opgebouwd in dezelfde stijl, maar dat heeft niet lang geduurd en trof toen het hetzelfde lot.

 

De boerderij van Engelsman, naast de Gieterschool, op de hoek Schoolstraat-Ambachtstraat.

 

De Brink. Hier woonde Walderik Udema, in de keuken stond een hele grote kachel om te koken en voor de verwarming. Aan de kachel zat een tank met circulatiepomp voor de verwarming. Later ging men over naar electrisch koken 380 volt. Op krachtstroom nuurlijk. Verdeeld over 3 fasen anders zouden de zekeringen je om de oren vliegen.

 

De Brink. Dit was Nijenheem, de woning van de familie Nijenhuis. Nijenhuis was burgemeester. Gerard, de zoon/schrijver/dichter kennen jullie. Hij had nog twee broers Harm en Jan. Harm was architect en heeft de openluchtschool 'met schuifdak' in Gieterveen gemaakt. Jan is mij niet bekend en Gerard is volgens mij daarnaast dominee geweest in de Drentse taal.

De boerderij van Kunst. Vroeger stond deze op de Brink. Was de boerderij van de familie Nijenhuis. Moest plaatsmaken voor bovenstaande burgemeesterswoning. Is dus afgebroken maar weer opgebouwd aan de Kalkamperweg. Er stond een knots van een aggregaat voor de stroomvoorziening.

 

Naast ingang Het Westerend. Aan de andere kant heeft Jacob Meursing gewoond. De woning was vroeger van Geert Duursma bodewagen bedrijf. Hij ging alle werkdagen met paard en wagen naar Assen heen en weer. Later heeft Joel er in gewoond.


De G.A.D.O. Groninger Autobusdienst Onderneming. Dat was nog eens openbaar vervoer. Een vlaggetje aan de boom gespijkerd en... toet toet... dan stond ineens de buschauffeur voor je deur te wachten. Dat is nu HEEL anders. Hier komt geen bus meer. Wij zijn op het busstation aangesloten:  anderhalve KM lopen

 

 

 Tweede Gieter melkfabriek in Bonnen.

 

Molen - Hazewind

 De motor van Jan Udema, oprichter van Udema. Motor met carbidlamp en watertank aan het stuur. Getekend in 1999.

 Hotel Centrum aan de Brink.

 Het huis van Jan Hollander aan de Spekstoep.

 

Hier heb ik nog een pak laten maken voor de trouwerij van mijn neef. De woning stond aan de Stationsstraat, tegen de spoorlijnovergang. Rechts van de woning was nog een weggetje naar de achterliggende arbeiderswoningen van Udema. Vanaf het koffiehuis tot deze woning stond nog een dubbele woning. Ik praat over 65 jaar geleden. Ik ging met het boemeltreintje naar Assen. 

 Vroeger Café Ottens, nu Zwanemeer aan het begin van de Oude Groningerweg.

 Huize Meeuwes. Dit heeft nog op de patiëntenfolder gestaan bij B.B.Ali.

 


Het huis van postbode Roel Rutgers aan de Oude Wildervanksterweg

 

Noordvlees op industrieterrein

 

Oude melkfabriek Wemenweg, hoek Schoolstraat. En voorin de winkel zat bakker Krikke. Je moest de stoep omhoog om in de winkel te komen.

 Brandweerauto uit 1937.  Stond toen in een golfplaten garage naast de school. Roel Vlieghuis was de chauffeur en Albert Tent de commandant.

 

Aan de rechterkant van dit gemeentehuis was een gevangenis. Ik heb nog een keer in die gevangenis gezeten. Een lang verhaal. Het was onterecht. Het zat zo. Mijn grootouders woonden in Assen en daar stond een perenboom in de tuin. En ik mocht er een koffer vol van meenemen. Fietsende onderweg naar huis kwam er een zandweggetje rechts richting achterkant Villa Heidehof. Ik even later met de fiets en al het hekje door. De fiets met koffer tegen de boom gezet en een beetje rondneuzen. Ineens een stem: "Wat moet dat hier?" Er stonden twee boswachters voor me. Anderen gingen de koffer van de fiets rukken en gooiden de peren uit mijn koffer en een liep er met twee peren de tuin door. Even later kwam hij terug met 5 peren en je zag het verschil niet. Dat was voor hen voldoende om de politie te waarschuwen. Twee agenten, ik er tussenin met een lege koffer, want ze geloofden me toch niet. En daar ging ik tot 's avonds 7 uur in de bak.

 

Huisje aan de Oude Wildervanksterweg. Dit huisje was vroeger verhuurd door mijn opa in de oorlogsjaren 1940-1945. Voor 35 cent per maand. Het was het kleinste huisje van Gieten en werd bewoond door 5 personen.

Begin Oude Wildervanksterweg, bij afsplisting Spekstoep (Richting Wildervank)

 

Schuur. Deze staat aan de Wemenweg. Achter De Ruiter of wel Jan Hatzmann

 

Het stationskoffiehuis van Rieks Hommes aan de Stationsstraat. Dat was toen een goed café.

 

 

Tekening 't Zwartel bij mij voor het huis

 

Het huisje op de achtergrond daar is de rijschoolhouder Poelman geboren.

 

Ingang Oude Wildervanksterweg. Het voormalige Stenengat. Richting Gieten. De oude schuur van Rutgers is links op het eind te zien.

 Zo ziet de schuur van Rutgers er nu uit.

 

Stelmakerij van Dijkhuizen aan de Eexterweg

 

 

De loc had een kleine dieselmotor en later kwam de veel grotere bok met elektrische starter. En die had 6 wielen.

 

De beschieting van Udema. Het was geen bomberdement maar een beschieting. Ik zag de vliegtuigen komen en dit was mijn voorstelling. Het was op het voorterrein van de fabriek. Ik ben het net ontlopen Ik werkte bij klompenmaker Van Goor. En tegen halfzes schreeuwden ze van de fabriek: "Kom jong de fabriek wordt opgeblazen, we mogen van de Duitsers het vlees weggeven" Ik erheen. Ik kreeg direct een half varken op mijn schouder gegooid. Maar toen ik thuis kwam kreeg ik de wind van voren: "jij gek, hoe kun je dat doen?" Toen vertelde ik het verhaal en daar kwamen de vliegtuigen. Jan Oosting die riep nog: hoe komst an dat ziwien jong? De vader van Rooie Tinus is hierbij een arm kwijt geraakt.

 

Mijn uitzicht op N33, huisje nu van Camping Zwanemeer. Wordt nu vierbaans!Naast Beukenhof stond het huis van bodebedrijf Wolthuis. Later heeft tandarts Tamminga hier nog ingewoond. Die heeft mijn broer Piet de tanden nog eens uit de mond geslagen. Dat ging zo: het was heel warm weer en Piet zat in de bus naar Groningen. Toen vroeg hij aan Tamminga: "mag ik het raampje een eindje openzetten"? En dat heeft hij 3x gevraagd, geen antwoord. Toen zei Piet: "Wie zwijgt stemt toe". Klets boem bats...

Bodewagen van Wolthuis

 De Schoolstraat. Het oude huis van schoenmaker Ziengs. Dit is de situatie van 1939. Dit was vroeger het huis van haarsnijder Withaar.  Ik was toen 8 jaar en ging ik samen met mijn vader naar de kapper. Ik ging eerst. Daarna mijn vader knippen en scheren. Withaar stond achter mijn vader Toen vroeg hij of hij de mond wel even open kon doen. En wat gebeurde er toen. Hij stak zijn duim erin!


Henk Dost, Gieten maart 2014

(2014-12) We dachten dat Henk zijn kruit wel verschoten had. Maar niets is minder waar. Hij komt steeds met nieuwe tekeningen van oude dorpsgezichten. Dus wij gaan hier ook gewoon verder.

 

In kleur is deze tekening van Engelsman op de hoek van de Schoolstraat en Ambachtstraat. Het hek aan de voorkant stond op het muurtje van het schoolplein. Later was hierin nog een tijd een showroom van de daar tegenover gelegen Autoziel-Volkswagengarage. Nadien werd hier het nieuwe postkantoor op gebouwd. Op de achtergrond zien we de winkel van Essing/Kirpestein en later café van Hoiting.

Op Facebook s er een hele discussie gewest over de huizen en bewoning  van het deel van de Stationsstraat tussen de spoorwegovergang en Raterink bij de Heetkamp. Daar gaan we het de volgende keer wat uitgebreider over hebben. Want die puzzelstukjes moeten eerst nog eens op een rij gelegd worden. Maar in ieder geval maakte onderstaande boerderij daar deel van uit. Henk Dost heeft zelf een leuke anekdote bij de tekening geschreven.

Dit is de boerderij van Evert Keun aan de Spekstoep. Later kwam de familie Boerma hier wonen. Achter deze boerderij zien we het huis staan waar Boerma eerst in woonde. In dat huis heeft ooit "Jaantie Tuut"gewoond. Nu weet ik verder net wie dat was en waarom zij zo heette, maar misschien dat u dit weet? De boerderij van Keun is inmiddels afgebroken en vervangen door de nieuwe boerderij van Freek Huting.

 

Bovenstaande tekening  zal voor de meesten onder ons geen geheimen kennen. Het maakt tegenwoordig deel uit van de troosteloze aanblik van wat we ooit een modern winkelcentrum noemden. Steeds als iets over dit winkelcentrum wordt gepubliceerd komt steevast een legendarisch verhaal terug. Het gaat over meneer De Bruin, de uitbater van de Huro. Hij zou de vaste gewoonte hebben gehad om elke klant te vragen: "Is het een cadeautje, of is het voor u zelf"

Terug naar: Persoonlijke notities