Persoonlijke notitie Harrie Kloose:
wielrennen 'de ronde Boddeveld-Bonnen'

Terug naar: Persoonlijke notities


 (2011-11)  Een herinnering uit de vroege jaren vijftig. Geïnspireerd door de Tour de France organiseerde de jeugd uit buurt van de Schoolstraat haar eigen Ronde van Boddeveld - Bonnen. Harrie Kloose vertelt ons erover:
 

Tijdens de tour de France van begin jaren vijftig, organiseerden wij, kinderen uit de buurt, wielerwedstrijden. Ik noem er een paar: Henk en Wim Oosting, die woonden in het huis naast de oude botterfabriek, Jan Oldejans, die woonde tegenover fouragehandel Zwinderman in de Ambachtstraat en ik woonde naast de Boerenleenbank.
 


Harrie Kloose als Jan Cottaar

Ik was de verslaggever, Jan Cottaar, en zat op het stoepje voor de bakkerswinkel van bakker Krikke en deed verslag van de wedstrijd. Iedere deelnemer kreeg de naam van een bekende wielrenner, zoals Coppi, Bartali, Wim van Est, Wout Wagtmans, etc. Er deden zo'n 10 kinderen mee in de leeftijd van 12 à 13 jaar.


Het parcours van ronde van Boddeveld - Bonnen

De route liep langs het sportveld (nu Dekelhem) in zuidelijke richting, einde weg linksaf Boddeveld, bij café Muurling linksaf Bonnen, bij Joling linksaf, voorbij de nieuwe melkfabriek en bij de oude botterfabriek weer linksaf hetzelfde rondje en dat een paar keer, totdat iedereen bekaf was.
 

Roelie Essing, die schuin tegenover bakker Krikke een kruidenierswinkel dreef, stelde prijzen beschikbaar. De gele trui, die de winnaar om z'n schouders kreeg, was van mijn zus Lientje, die 8 jaar ouder is dan ik. De trui zat dan ook wel een beetje 'roem'. Natuurlijk moest die na afloop wel weer ingeleverd worden, om een volgende winnaar te kunnen huldigen.


de gele trui van Ben Julius
 

Eén van de winnaars was Ben Julius uit het Noord-Hollandse Oosterblokker, die de gele trui om z'n schouders kreeg (rondemissen waren er toen nog niet). Hij logeerde bij ons en was 2 jaar ouder dan de overige deelnemers en kon daardoor makkelijk winnen. Zo logeerden er veel kinderen in Gieten, die familie in het dorp hadden.

Amsterdam, oktober 2011

 

Terug naar: Persoonlijke notities