Het foto-album 48.

Herkomst foto's: Klamer Bos
Foto: Staatsbos - Minister Kan-bank
Datering: ca.1960

Beschrijving: Van Govert van Brakel uit Amersfoort ontvingen we een aantal passages uit de dagboeken van cabaretier Wim Kan. De passages betreffen de keren dat hij in Gieten was. Onder meer maakte hij een uitstapje naar het Staatsbos, alwaar een stenen bank gebouwd is die de naam van zijn vader draagt.

Allereerst twee passages uit De Dagboeken van Wim Kan..de radiojaren…1957-1968


Zondag 22 februari (1959). Kleedkamer Emmen

0l (=echtgenote Corry Vonk) heel erg verkouden. Eindelijk een echt hotel. In Gieten. Kamer 26. Maakt mijn hele humeur goed. Prachtomgeving. Wandelde al twee dagen lang in de Staatsbossen. Minister Kan-bank! Beetje eenzaam en vergeten. In het bos. Geen gedenkplaat met opschrift.

Tournee. Een leven van laat op en vroeg weg. Een leven van applaus en lachende, zwarte massa met direct daarop de witte stilte van de nachtelijke mistvelden, het rijdende, blikken huisje met de slaperigmakende zoemende motor. Contrast van schijnwerpers op het toneel en die van een enkele tegenligger.

Dinsdag 2 april (1963). Middag 14.30 uur. Hotel Braams, Gieten, kamer 10

In Delfzijl gespeeld. Oude kerk, waarvan zeven jaar geleden schouwburg werd gemaakt. De kansel is nu het balkon. Wenteltrap erheen(….)

>Drie aardige handtekeningenmeisjes. Een met een rood jongenshoofdje. Erg leuk. Meneer Van Liempt (manager)zorgde dat ze toch nog de voorstelling konden zien. Na afloop kwamen ze bedanken. Niet alleen lief, maar ook leuk en beleefd. Zeldzaamheid.

En oog nog een passage uit De Dagboeken van Wim Kan..De televisietijd 1968-1983

Zaterdag 1 april (1972). Ochtend. Nog te bed in Paterswolde

Veendam haast te luidruchtig reagerend. Succesvol, maar erg ouderwets tourneeachtig. Gisteravond vanaf 23.30 uur opname KRO-Brandpunt in zaaltje bij hotel Braams in Gieten. Hele plot opgehangen aan legermanoeuvres (Donderslag vier) die donderdag eindigden en het rapport Rijckevorsel. Goed idee (dacht ik), kolonel Dinkels wordt geénterviewd (keihard interview) door Ad Langebent. Michels zelf maakte mij een krijgshaftige kop. Tweede opname rustiger gedaan en minder parodistisch. Zoals gewoonlijk heb ik geen flauw idee of het geheel uitzendbaar zal zijn. Vandaag, ik denk op dit moment, iedereen in Hilversum met de montage bezig. Meneer Van Liempt gaat het eindresultaat vanmiddag om 16.00 uur in Hilversum bekijken en neemt dan…de beslissing uitzenden of niet. Vanavond voorstelling met, wie weet, in de pause “Brandpunt” kijken.

Er zijn mensen geweest die deze zomer (2004) hebben geprobeerd de Minister Kan-bank op te zoeken. Maar ze konden hem niet vinden.
We hebben Klamer even gevraagd of hij de locatie voor ons even goed wil uitstukken: bij de verkeerslichten in de N34 ten westen van Gieten richting Eext (westwaarts) rijden (vanuit Gieten de N34 oversteken) Bij de eerste kruising in de weg linksaf het staatsbos in rijden. Na twee huisjes in het bos (rechts en links van de weg) de eerste parkeerplaats aan de linkerkant oprijden Aan de achterzijde van deze parkeerplaats loopt een gemarkeerd natuurpad. Deze volgen en je komt bij de Kanbank

Simpeler kan het volgens Klamer niet!

Nog even een anekdote. Roel Jonker was vroeger boswachter. Zeg, maar de burgemeester van het Gieter Staatsbos. En hij trof bij een rondrit Wim Kan aan bij de bank die de naam van zijn vader droeg. Jonker dacht als burgemeester van het bos wel even een gesprekje met de artist aan te kunnen knopen. Maar Kan was knorrig en van een dergelijk praatje niet gediend. Naar men zegt vindt Roel Jonker, die nog immer in het boswachtershuisje bij Eexterhalte woont, Wim Kan nog altijd een arrogante en verwaande kwast.

het houdt niet op: nog een dorpse aanvulling op het dagboekfragment over de opnamen van "Kolonel Dinkels". Komt uit de pen van Gerrit Struik. Kolonel Dinkels dreigde in dat interview met KRO- Brandpunt met een geweldadige staatsgreep. Om dat beeld te versterken werd door, om de woorden van Gerrit te gebruiken, een bekende plaatselijke politieagent een pistool ter beschikking gesteld waarmee "de kolonel" zwaaide. De geschiedenis verhaalt dat Wim Kan uiterst huiverig was voor het pistool. Er moest wel vier keer worden aangetoond dat het pistool geheel ontladen en dus volstrekt veilig was.