Het foto-album 4.



Herkomst foto: Gineke Zikken, Amsterdam
Foto:
Harm Eggens, melkboer
Datering:
ca. 1977  

Beschrijving: Dit is nu Harm Eggens. Hij was melkboer en trok met paard en wagen door Gieten. Aanvankelijk verkocht hij "losse melk". De klanten gingen met een kan naar de wagen en lieten 챕챕n of anderhalve liter tanken. Nee, sterker nog, hij haalde vaak de kan bij de mensen aan huis op, schonk hem vol, en bracht hem weer terug. Het kon daarom voor hem, en de klanten, soms erg laat worden. Er gaan mooie verhalen over hem rond. Ik kreeg deze foto's van Gineke Zikken. Zij was tijdens haar middelbare school-periode jarenlang het zaterdag-, vakantie-, en na-schooltijdhulpje van Harm. De verdiensten waren groots...tien gulden per middag. Op een zaterdag werd echter flink uitgepakt. Vijftien gulden voor een hele dag! Dat was logisch!!

De bovenste foto is in Bonnen en is, na de stopzetting van zijn bedrijf, aan alle klanten als herinnering rondgestuurd. Kort nadien is hij overleden. De onderste foto is door Gineke zelf gemaakt vanuit haar toenmalig ouderlijk huis aan de Stokleggingslaan. Jammer is dat op beide foto's niet het karakteristieke fjordenpaard voor de wagen is gespannen. Want dat was toch de langste tijd het geval.

Hierboven spreken we over het fjordenpaard dat jarenlang met de kar zo'n karakteristiek mobiel dorpsbeeld heeft gevormd. Gert Poelman weet wat meer te vertellen over hoe het dier aan zijn einde is gekomen: "...het is bezweken aan een overdosis suikerbieten. Dit geeft bij dieren een op dronkenschap gelijkende reactie. Het heeft nog een dag en een nacht bij de familie Venema achter het huis in een bult stro gelegen, maar ze konden niks voor hem doen... "

De koelcel bij het huis van Harm Eggens staat er nog steeds. En naar men zegt is de oude ventwagen van onze melkboer naar het openluchtmuseum in Arnhem gegaan, aldus Gert. Heeft iemand die daar al eens aangetroffen?? Moeten we maar eens onderzoeken...


(2006-11)  Dat hebben we dus gedaan. We stuurden een berichtje met onze prangende vraag naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Niks geen ambtelijk gedoe: binnen een paar dagen kregen we een keurig antwoord op onze vraag:

"In 1980 heeft onze toenmalige conservator dhr. W.F. Renaud een bezoek gebracht aan Gieten om de melkventwagen van dhr. Eggens te bekijken. Vanwege de slechte conditie van de wagen heeft het Openluchtmuseum ervan afgezien hem op te nemen in de collectie. Enkele ge챘mailleerde reclamebordjes en een naamplaatje en twee voorraadbussen zijn wel opgenomen. Bovendien is er destijds een documentatierapportje gemaakt van de wagen en van de melkhandel van dhr. Eggens. Ook hebben wij een reproductie van een foto van dhr Eggens op zijn wagen."

Dus die ventwagen zullen we niet meer terug kunnen zien...

(2007-10)  Govert van Brakel was deze zomer in het Openluchtmuseum. Hij trof daar uiteraard niet ineens die ventwagen aan, maar wel deze wand met nostalgische ge챘mailleerde reclameborden.
En wat zien wij rechtsonder in gezelschap van de sigaren van Hofnar, de thermometer van Martini en de aanprijzing van Van Nelle's koffie??? Juist!
Zoon is dus Harm. De R is van Roel. Ook hij liep altijd mee met de melkwagen. Hem herinner ik ook nog altijd als een bijzonder aardige melkboer. Hier zwaait hij met een 'rooie buusdoek' naar voorbijgangers.


 

(2011-04)  Hendrikus Hoiting komt met een kleurenfoto van Harm Eggens. Harm had op zaterdag ook vaak gezelschap van 'assistent' Tinus Dijkema uit Annen.

(2010-02)  Anekdote van Harrie Kloose:
Haarm Eggens:
Het Engelse woord veur ei is: “egg”. Het meervoud van egg is eggens, op zien Geeiters vanzèlf. Zo nou weeit ij, hoou Haarm an zien naom komt. Hij hèf mij dat ooit in vertrouwen verteld.
As ik een ei veur Roelie en mijzì² lf kook en ik pak 2 eier oet het rekkie in de koelkast, dan zeg ik ieder maol: “Haarm Eggens” en ik doe ze in ’t pannegie. Zo zult wij Haarm nooit vergeten.


(2017-03)  Eerder hadden we al een schilderij van Lenze en zijn vuilniskarren en een pentekening Jintes met zijn groentenkar. Nu hebben we ook een schilderij van Harm Eggens en zijn 1 PK-melkwagen

Het schilderij is van de hand van niemand minder dan Martje Hogenesch. Ze zegt daarover : "Ik had de foto van Alice Dokter geleend. Hij was ergens in de nieuwbouw genomen en dat vond ik geen leuke achtergrond. Toen heb ik iets anders genomen als achtergrond. Nu heb ik dat schilderij jaren terug aan de gemeente gegeven na een Oostermoer tentoonstelling waar hij ook hing. Ze namen hem in dank aan, maar na de verhuizing naar het nieuwe gemeentehuis heb ik hem dus nooit terug gezien. Er werd me door iemand verteld dat er heel veel in de containers is gegooid." Volgens mij is er indertijd wel meer waardevols in containers gegooid of mee naar huis genomen!


(2018-03)  Alice Dokter-Veldman is haar collectie dia's aan het digitaliseren en komt daarbij vele dorpshelden tegen. Kregen we van haar onlangs foto's van Tom te zien, deze keer heeft zij foto's van Harm Eggens. Het was in 1978-1979 dat zij hem in de Ambachtstraat tegenkwam.


(2021-11)  Bijna alle groten der aarde van de vorige eeuw zijn wel eens op film vastgelegd. Dus ook Harm Eggens. Wim Hiddingh woonde in Gasselte en had filmen als hobby. Hij heeft veel van dat dorp vastgelegd, maar hij had ook oog voor unieke dingen in de omgeving. Zo had hij in de gaten dat het filmen van onze melkboer met zijn ventwagen op de oude Groningerweg wel eens een goed idee zou kunnen zijn. We hebben dit fragment opgedoken in het filmarchief van het Drents Archief. Het is een juweeltje!! Aan het begin van de film dachten we een jongeheer Pranger te zien. Volgens broer Roelof is dat kleine Johnny, die toen volgens hem 5 of 6 jaar oud zal zijn geweest. En Johnny is van 1967, dus dan zou het filmpje van 1972 of 1973 zijn geweest. De hulp van Harm, die hier ook op film te zien is, is Jan Dijkema. Die woonde toen in Annen.