Achter 't Hout

 

Bij foto 44 in het foto-album schreef ik het volgende:

Achter 't Hout is de straat of de streek tussen Bonnen en Kostvlies. Hoort het nu wel bij Gieten, of niet. Dat gevoel heb ik er altijd een beetje bij. Maar ik vond het altijd wel heel erg mooi.
Ik vind dit een hele mooie foto. Maar omdat ik verder helemaal geen materiaal van Achter 't Hout heb ik hem niet als aparte straat in de site opgenomen.

Inmiddels is dat niet meer waar: er is meer te zien van Achter 't Hout. Vandaar dat hij een aparte straatvermelding krijgen

Achter 't Hout ziet er hier toch geweldig uit. Alleen was ik ook wel benieuwd naar een foto als het eens flink geregend had. Zal wel een lekkere modderige boel zijn geweest

 

De details maken zo'n foto ook erg spannend. Want hier zien we misschien wel een autochtone Achter 't Holtse boer poseren bij zijn oogst. Wat zal er in de zakken zitten?

Uit de tegengestelde richting komt er een ander karos aanrijden. Waarschijnlijk nog even een boodschapje doen in het dorp.

Deze plaatjes moeten uit het begin van de vorig eeuw zijn. Harm en Anje hebben deze kaart in 1913 naar Schiermonnikoog verstuurd.

.

Een ander detail is het paard dat links zijn hoofd door de houten afrastering steekt: staat achter 't hout, zeg maar...

 Ook hieronder een foto van Achter 't Hout.
Het ziet er zomers uit: een jongenheer ligt tegen den houtwal aan te mijmeren ...

 Zagen we hierboven nog foto's van een onbebouwd gebied van Achter 't Hout, hier zien we dat er wel degelijk mensen woonden. Naar onze indruk kijken we met Kostvlies in onze rug in de richting van Bonnerdijk.De weg is nog steeds onverhard. We denken dat deze foto's uit de jaren twintig - dertig van de vorige eeuw zijn.

Rechts op de foto zien we de boer tevreden bij Bruintje het paard op het erf staan. Je ziet hem denken: Wat döt die kerel daor toch met zien kop under die lap...

 (2011-03)De boerderij hierboven is Achter 't Hout 1. Het was Hendrikus Hoiting die ons een paar mooie foto's van deze boerderij toestuurde.

 Mooi rustiek plaatje met de melkbussen op het rek en de zitbank om na gedane arbeid nog even in alle rust een pijpje te roken...

 

Op deze foto die van ongeveer 1940 is zien we Willem Westerhuis met zijn vrouw Geertie Westerhuis-Darwinkel en hun beide dochters Aaltje en Geertje voor het huis poseren.

(2011-04) Oepss, klein foutje... Op deze foto zijn maar liefst drie generaties te zien. Geertie Westerhuis is de meoder van Willem en de oma van Aaltje  en Geertje.

Ook bij deze boerderij in Achter 't Hout kwam de dorsmachine voorbij. In de rubriek Groepsfoto's is deze foto ook opnemen, zodat we ook kunnen proberen te achterhalen wie wie is...

(2008-10) We kregen een foto in handen van een 'boerderij' van achter 't Holt in ongeveer 1900. We vragen ons af of dit 'ons' Achter 't Hout is. Er is niemand die ons kan vertellen waar dit is. Want iemand die in dat jaar geboren zou zijn zou nu al 108 zijn geweest. Hoe oud is de oudste 'echte Gieter' eigenlijk??

 

(2015-12)We hebben het sinterklaasfeest net achter de rug. Het was bij deze gelegenheid dat Klamer Bos met een mooie foto van Sinterklaas en Zwarte Piet 'op bezoek' bij de boerderij van 'Broer Pep' in Achter 't Hout kwam.  Ik denk dat deze foto trouwens nog stamt uit de tijd van voor Broer. Was hij dit ongure stel op straat tegengekomen, dan was ook hem het lachen vast wel vergaan. Als kind zou je je voor zo'n strenge Sint toch spontaan verstoppen in een meelzak boven op zolder?

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":