Gieten in de krant...

Datum:
29-09-1927, 30-09-1927
Krant:
Het Vaderland, Leeuwarder Courant
Bericht:
Anthropologisch Congres te Assen
Commentaar:
Soms zitten verrassingen en 'grote ontdekkingen' in krantenkolommen waar je ze niet verwacht. In 1927 werd in Assen een Anthropologisch Congres gehouden. Uit alles blijkt dat de wetenschap in die dagen nog een deftig gedoetje was. Na dagen van lezingen en besprekingen ging het geleerde volk een dagje de provincie in.

Na het bezoek aan het hunebed in Drouwen trok het gezelschap naar Gieten. Geloof het of geloof het niet, maar het staat hier zwart op wit gedrukt: er werd gevlagd in ons dorp om de deelnemers te verwelkomen!

We lezen dat er in Hotel Braams gedejeuneerd werd. Aanvankelijk dacht ik dat men dan wel heel vroeg uit de veren was gekomen, omdat ik van mijn Franse leraar ooit geleerd had 'dejeuner' Frans was voor ontbijten. Maar in het oud deftig Hollands was het 'gewoon' lunchen. Wij zouden gewoon zeggen: middageten.

En nu de ontdekking. Na het middageten werd er in Gieten een Boerenbruiloft opgevoerd. De ansichtkaartenverzamelaars onder ons kennen de kaart van de Schoolstraat met de ondertitel: Drentsche boerenbruiloft. Openluchtspel opgevoerd te Gieten 1927. U weet genoeg...

Ik heb die kaart onder het krantenbericht toegevoegd. Het ziet er zonnig uit. Ik heb voor u het weerbericht voor die dag opgezocht. Zonneschijn bedriegt: in Eelde werd op 27 september niet meer gemeten dan 14,8 Celcius

(2011-04)  We kwamen nog een kaart tegen van dat openluchtspel in 1927. We hebben de foto toegevoegd.

(2011-11)  En alweer komen we een foto tegen van de feestelijke uitvoering. We gaan aan 'de boerenjongens'! (Leeuwarder Courant)

 

 

 

Terug naar Index